Dacian Cioloş: Stabilitatea adusă de PSD o simţim în inflaţie şi cursul leu-euro. Cifrele triumfaliste nu ţin loc de bunăstare

Dacian Cioloș susține că "bunăstarea și stabilitatea" aduse de PSD se simt în prețul combustibililor, în inflație, în cursul leu-euro și în ritmul creșterii ratelor la bănci ale oamenilor, adăugând că "cifrele triumfaliste nu țin loc de bunăstare, nici nu compensează lipsa de eficiență în actul guvernamental".

RomaniaTV.net
23 nov. 2017, 21:33
Dacian Cioloş: Stabilitatea adusă de PSD o simţim în inflaţie şi cursul leu-euro. Cifrele triumfaliste nu ţin loc de bunăstare

Dacian Cioloș spune că a remarcat câteva „inexactități” în ceea ce privește realizările guvernării PSD-ALDE.

„Veniturile publice au crescut cum au crescut și salariile: pe hârtie! Pentru prima dată, Guvernul PSD-ALDE a introdus subvențiile pentru agricultură de la UE în venituri, ca să dea bine cifrele. Până în 2017, acestea nu erau înregistrate în buget. Așa a umflat Guvernul PSD-ALDE categoria de fonduri europene. Realitatea este următoarea: din cele 7.45 miliarde fonduri europene anunțate, numai 2.2 miliarde sunt de fapt fonduri atrase. Diferența o reprezintă aceste subvenții în agricultură din bugetul UE, care se duc direct la agricultori fără niciun merit al guvernului așa cum s-au dus și anul trecut, când noi nu ne-am lăudat cu ele în calcule”, a scris Cioloș pe Facebook.

Fostul premier afirmă că veniturile fiscale au scăzut „îngrijorător”.

„Impozitul pe profit a scăzut cu 6,2%, TVA a scăzut cu 129 miliarde lei, accizele cu peste 800 miliarde, iar impozitele și taxele pe proprietate cu 634 miliarde de lei. Investițiile din bani publici au scăzut cu 20.3%, iar investițiile din fonduri europene au scăzut cu 23.1% față de 2016. Aici se măsoară între altele capacitatea de a crea bunăstare, prin investiții care să genereze și să consolideze locuri de muncă și să producă venituri la bugetul de stat”, a apreciat Dacian Cioloș.

Potrivit acestuia, peste 600.000 de firme au fost „debusolate” ca urmare a modificărilor generate de „‘revoluția’ fiscală”.

„Cifrele triumfaliste nu țin însă loc de bunăstare, nici nu compensează lipsa de eficiență în actul guvernamental. Nu țin loc nici de lipsă de predictibilitate creată de schimbările frecvente și incoerente ale legislației fiscale, care aruncă economia în aer”, consideră Cioloș, conform căruia, în 2016, România era stabilă, atrăgea investiții și crea locuri de muncă „adevărate, nu pe bani publici”.

Fostul prim-ministru amintește că actuala coaliție are toată puterea executivă și legislativă de un an și „oricât ar vrea ei să întoarcă azi cifrele, se vede cu ochiul liber diferența”.

„Dintr-o realitate paralelă, actualul premier spune ca Guvernul Cioloș ar fi lăsat țara pe butuci, iar ei aduc numai bunăstare și stabilitate. În plus, cum ar veni, guvernul PSD-ALDE, demis pentru incompetență de propria majoritate în Parlament, nici nu ar fi existat”, a completat Cioloș.