Daea spune că în două gospodării din Bihor se face repopularea după stingerea focarelor de pestă porcină africană

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, spune că în două gospodării din Olosig şi Crestur, judeţul Bihor, se face repopularea după stingerea focarelor de pestă porcină africană. "Nu ne oprim cu creşterea porcilor în gospodăriile populaţiei", anunţă Daea.

02 oct. 2018, 11:19
Daea spune că în două gospodării din Bihor se face repopularea după stingerea focarelor de pestă porcină africană

„Este la ora actuală o veste bună, o veste bună pentru că mi-au dat telefon cei de la Bihor, că la Olosig, comuna Olosig, satul Olosig şi la Crietur, acum se repopulează gospodăriile care au fost afectate, contaminate cu acest virus, s-a trecut la etapa a doua: repopulare cu porci santinelă. Am discutat şi cu producătorul, respectiv cu crescătorul de animale, era bucuros că el nu mai credea că se reia o asemenea activitate. Şi aş vrea să profit de acest moment şi să vă spun şi dumneavoastră şi să spun şi ţării întregi că nu ne oprim cu creşterea porcilor în gospodăriile populaţiei”, a spus Petre Daea, în timpul unei vizite la Jilava.

El a afirmat că este vorba de două gospodării.

„Aceste gospodării, două dintre ele, acum spunea directorul de la minister care este acolo împrună cu Direcţia Sanitar-Veterinară cu specialiştii din Olosig pentru că acolo focarele s-au stins şi este o procedură pe care trebuie s-o respectăm, acum vom vedea dacă avem succes în zona respectivă, pentru că nu are cum să ştie cineva ce explozie va fi la acest virus. Noi sperăm ca lucrurile să fie bune şi sper, bizuindu-mă pe faptul că acolo nu avem focare, nu a recidivat în zonă boala şi m-am uitat azi dimineaţă pe operativa pe care noi o primim de două ori pe zi, la ora 8 dimineaţă ,şi vedeam că sunt deja multe zone unde nu mai exsită focare, suspiciune de această boală, ceea ce este foarte bine”, a mai spus ministrul Agriculturii.

El a menţionat că este adevărat că a fost şi este „un necaz mare”, „pe care l-am trăit împreună” şi „e bine să ne ancorăm toţi la acest obiectiv naţional care este pe de o parte apărarea ţării de aceste boli şi apoi sprijinul necesar pentru producători”.

„Săptămâna aceasta, mai bine zis mâine (miercuri – n.r.) plec la Bruxelles, ştiţi că a fost aici comisarul pentru agricultură, Phil Hogan, care a văzut situaţia la faţa locului şi a analizat în prezenţa autorităţilor statului care est situaţia din România şi a anunţat atunci, iată că mâine mă duc la Bruxelles pentru a prinde concret un sprijin pentru România în această direcţie. Sprijinul acesta se discută din punct de vedere tehnic acum la Ministerul Agriculturii, este o video conferinţă cu experţii de la Uniunea Europeană. Sigur că da, au venit bani de la Uniunea Europeană pentru că programul de eradicare a bolilor pe care îl gestionează ANSVSA 75% din acele sume care s-au pus la dispoziţie sunt de la Uniunea Europeană. Noi dorim să facem în plus, solicităm în plus sume pentru a aşeza lucrurile într-un vad normal şi a stăpăni această molimă, ajutând evident fermierii care, iată, primul fermier care a fost la Tulcea, care a avut primul necaz a primit banii respectivi, m-am uitat în situaţie, undeva la 4,8 milioane de euro ca despăgubiri, iată un efort al statului”, a declarat Daea.

El a susţinut că autorităţile statului fac „ce trebuie”.

„Deci, pe de o parte, facem ceea ce trebuie din punct de vedere sanitar-veterinar, organizatoric pentru că spuneam toate instituţiile statului sunt angajate în această acţiune, toate instituţiile de la nivelul judeţului, coordonate de prefect, au intrat în dispozitiv rapid şi au luat măsurile care se impuneau, acum urmează ca să despăgubim şi, din datele pe care le am, a ajuns la peste 5.000 din 6.000 şi de dosare care s-au procesat până acum în aşa fel încât să acordăm banii la toţi cei care au fost afectaţi. Într-un cuvânt, facem ce trebuie”, a spus Daea.

Întrebat dacă ştie despre prezenţa focarului în oraşul Galaţi, el a răspuns: „Sigur, tot timpul sunt în situaţia de a cunoaşte ce este în ţara românească pentru că avem sistemul bine pus la punct. Avem un sistem de operare care înseamnă informarea departamentului de urgenţă condus de domnul Arafat care în fiecare zi, de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, transmite aceste informaţii, ştiţi foarte bine, în momentul în care apare o astfel de boală cum e cazul acum la pesta porcină africană, se activază structura statului care este Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă şi această structură statală cuprinde în sânul ei şi în corpul decizional şi operaţional instituţiile statului cu atribuţiuni în domeniu. Da, ştiam şi ştim şi cunoaştem de fiecare dată când apare”.