Dan Adamenscu: Decizia ASF privind Astra Asigurări este şocantă şi iresponsabilă. O atacăm în justiţie

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi-a încălcat propria normă în momentul în care a decis intrarea în procedura de supraveghere specială a companiei Astra Asigurări, a declarat marţi, Dan Adamescu, proprietarul companiei.

18 feb. 2014, 16:09
Dan Adamenscu: Decizia ASF privind Astra Asigurări este şocantă şi iresponsabilă. O atacăm în justiţie

Dan Adamescu, proprietarul Astra Asigurări, a precizat marţi că va ataca în instanţă decizia Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), de a decide intrarea în procedură specială a companiei, considerând hotărârea şocantă şi iresponsabilă.

După legislaţia română, sunt anumiţi paşi care trebuie făcuţi în astfel de cazuri. După discuţiile avute cu ASF, trebuia să ne solicite majorarea capitalului, aşa prevede norma ASF. Dar ASF a sărit peste propria normă. Suntem şocaţi de acest act al ASF care este incredibil, nu s-a mai întâmplat nicăieri în lume ca regulatorul să ia o decizie fără să urmeze paşii prevăzuţi de lege. Nu ştiu ce urmări va avea acest act, însă este şocant şi iresponsabil. Regulatorul trebuie să acţioneze foarte decent, confidenţial, pentru că acesta este specificul pieţei, dar ei au aruncat o bombă. Nici ei nu îşi dau seama de impactul acestei decizii. Cât de mare este paguba, nimeni nu ştie şi nici nu o poate calcula„, a precizat Dan Adamescu, citat de Agerpres.

Citeşte şi Astra Asigurări, aproape de insolvenţă. Ce se întâmplă cu poliţele de asigurare

El a precizat că Astra are 2,6 milioane de asiguraţi, iar dacă clienţii şi partenerii nu mai au încredere în companie, Astra moare.

Adamescu susţine că „toată această teroare” a început în toamna anului trecut, când Astra a cumpărat Axa România, filiala celui mare mare asigurător din lume. „Axa ne-a invitat pe noi, pe VIG, cel mai mare asigurător din Austria, şi Aegon, cea mai mare firmă de profil din Olanda, să cumpărăm, şi am câştigat noi. A fost o lovitură de prestigiu extraordinară pentru Astra şi pentru ţară„, susţine Dan Adamescu.

El a precizat că în urma preluării AXA, capitalul Astra ar fi crescut cu 35 de milioane de euro. „ASF nu a aprobat nici acum contractul de preluare a AXA. Această preluare ar fi rezolvat toate problemele Astra, dar nu s-a vrut asta„, a mai spus Adamescu.

Citeşte şi Sute de mii de şoferi riscă să rămână fără despăgubiri. Un service auto cere falimentul Astra Asigurări

În ceea ce priveşte protecţia asiguraţilor, el a precizat că aceştia nu sunt supuşi niciunui risc. „ASF are un fond de asigurare, dacă nu ajunge, toţi jucătorii trebuie să acopere aceste sume, iar în final statul plăteşte. Asiguratul nu are niciun risc„, a subliniat Adamescu.

El a mai spus că Astra a depus un plan de măsuri, în decembrie 2013, care presupunea majorarea capitalului cu 140 de milioane de lei, însă acesta nu a fost discutat nici măcar la nivelul ASF.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis, marţi, deschiderea procedurii de redresare financiară prin administrare specială la compania Astra, cea mai mare societate de asigurări de pe piaţa românească, a anunţat preşedintele ASF, Dan Radu Ruşanu, într-o conferinţă de presă.

Decizia ASF a fost luată după analiza raportului de control la societatea Astra şi a unei note a Direcţiei de Supraveghere şi Stabilitate Financiară din cadrul ASF.

Autoritatea a numit ca administrator special la Astra compania de consultanţă financiară KPMG Advisory. Din calculele ASF, care vor fi puse la dispoziţia administratorului special, Astra va avea nevoie de o majorare de capital semnificativă, urmând ca administratorul special să stabilească suma necesară.

Preşedintele ASF a precizat că toate poliţele de asigurare emise de Astra rămân valabile până la expirare.

Astra Asigurări activează pe piaţa românească de peste două decenii. Compania s-a desprins în 1991 din fostul ADAS, colosul asigurărilor deţinut de statul român. Compania a deschis două sucursale în afara României, în Ungaria, la finalul anului 2010, respectiv în Slovacia în decembrie 2012.