Dan Andronic, audiat de procurori în dosarul alegerilor din 2009. „Am indicat între 9-12 persoane la întâlnirea de la Gabi Oprea”

Jurnalistul Dan Andronic a declarat joi, după ce a fost audiat la Parchetul General, că a indicat procurorilor între 9 și 12 persoane care au participat în decembrie 2009 la întâlnirea de la locuința fostului vicepremier Gabriel Oprea.

11 mai 2017, 14:26
Dan Andronic, audiat de procurori în dosarul alegerilor din 2009. „Am indicat între 9-12 persoane la întâlnirea de la Gabi Oprea”

Dan Andronic a fost audiat joi de procurorii Parchetului General, timp de peste două ore, în calitate de martor, în dosarul privind alegerile prezidențiale din decembrie 2009.

„Am încercat să fiu cât mai exact, cât mai precis, legat de împrejurări și persoane și de alte lucruri pe care le cunosc”, a declarat Andronic la ieșirea din sediul Parchetului.

Citeşte şi: Parchetul General redeschide peste 100 de dosare penale privind fraudarea alegerilor din 2009

Întrebat de jurnaliști câte nume de persoane a nominalizat în fața anchetatorilor, Andronic a spus că între 9 și 12, aceste persoane aveau funcții importante în statul român, „cu două excepții”, și că nu dorește să le divulge în presă. Întrebat care este relevanța dezvăluirilor sale și dacă în acest caz este vorba de fapte morale sau penale, Andronic s-a ferit să răspundă, arătând ca el a fost chemat de procurori în calitate de martor.

Răspunzând unei alte întrebări, Dan Andronic a precizat că el nu a spus în niciun moment ca acea întâlnire ar fi reprezentat o tentativă de fraudare a votului din 2009. „Nu este treaba mea să judec acest lucru” a mai spus Andronic.

„Am răspuns la întrebări în funcţie de tematica procurorului, n-are rost să vă spun ce am spus înăuntru. Sunt aici în calitate de martor şi încerc să rămân în calitatea asta. Eu nu pot să ştiu mai mult decât ceea ce ştiu”.

În aprilie, Parchetul General a anunțat că a deschis un dosar penal în care se efectuează cercetări „in rem” sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz și falsificarea documentelor și evidențelor electorale, după dezvăluirile jurnalistului Dan Andronic despre alegerile prezidențiale din decembrie 2009.

Jurnalistul Dan Andronic a scris că, în decembrie 2009, în turul doi al alegerilor prezidențiale, înalți demnitari ai statului român, printre care George Maior, Florian Coldea și Laura Codruța Kovesi, au mers acasă la Gabriel Oprea.

În replică, fostul vicepremier Gabriel Oprea a declarat că întâlnirea organizată la el acasă a fost o „simplă cină”, unde i-a invitat pe George Maior, Vasile Dîncu, Anghel Iordănescu, Dan Andronic și Neculai Onțanu.