Dan Andronic, urmărit penal de DNA într-un dosar legat de finanţarea campaniei lui Traian Băsescu

Dan Andronic a fost chemat la DNA pentru un dosar în care mai sunt cercetate Elena Udrea şi Ioana Băsescu. Jurnalistul este urmărit penal pentru mărturie minicnoasă şi favporizarea infractorului, potrivit unui comunicat DNA.

RomaniaTV.net
11 apr. 2017, 09:40
Dan Andronic, urmărit penal de DNA într-un dosar legat de finanţarea campaniei lui Traian Băsescu

UPDATE. Ce spune DNA: În cauza mediatizată prin comunicatele nr. 1270/VIII/3 din 12 octombrie 2016 și nr. 1210/VIII/3 din 22 septembrie 2016, privind plata unor servicii prestate în campania electorală din anul 2009 din bani despre care există suspiciunea că au provenit din săvârșirea unor infracțiuni, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspectul ANDRONIC DAN – CĂTĂLIN, om de afaceri și consultant politic sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– mărturie mincinoasă; 
– favorizarea făptuitorului. 

Din ordonanța întocmită de procurori au rezultat aspecte ce conturează suspiciunea rezonabilă potrivit căreia: 
La data de 22 septembrie 2016, în cadrul actelor de urmărire penală efectuate pentru lămurirea cauzei referitoare la privind plata unor servicii prestate în campania electorală din anul 2009 din bani despre care există suspiciunea că au provenit din săvârșirea unor infracțiuni, suspectul Andronic Dan – Cătălin, în depoziția luată sub jurământ, a făcut declarații necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esențiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat, urmărind prin aceasta împiedicarea / îngreunarea tragerii la răspundere penală a unora dintre persoanele inculpate în cauza mediatizată prin comunicatul din 1210/VIII/3 din 22 septembrie 2016.

Concret, suspectul ANDRONIC DAN – CĂTĂLIN a făcut afirmații mincinoase cu privire la semnificația sumelor de bani încasate de către societatea D.A. COMMUNICATION MEDIA S.R.L., la care era asociat, de la societățile administrate de inculpatul Francesco Giovanni – Mario, încercând să acrediteze ideea că persoanele inculpate nu au participat la săvârșirea faptelor de care erau acuzate și că sumele nu au nicio legătură cu consultanța politică prestată de suspect în cadrul campaniei electorale.

Suspectului Andronic Dan – Cătălin i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. 

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, precizează DNA.

Jurnalistul Dan Andronic, patronul Evenimentul Zilei este audiat la DNA. El a spus că nu știe de ce a fost chemat de procurori.Surse judiciare susțin că Dan Andronic este audiat în calitate de suspect într-un dosar în care mai sunt anchetate Elena Udrea și Ioana Băsescu, dosar legat de finanțarea campaniei lui Traian Băsescu din 2009.”Vă spun când ies, că deocamdată habar nu am”, a spus Dan Andronic, la intrarea în sediul DNA.

Dan Andronic este deja trimis în judecată de DNA într-un dosar alături de omul de afaceri Remus Truică, prințul Paul, alături de alte persoane, în dosarul ”Ferma Băneasa”.

Un dosar cu greutate, care vizează finanţarea campaniei prezidenţiale din 2009, este anchetat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Ioana Băsescu, fiica cea mare a fostului preşedinte Traian Băsescu, este bănuită că a instigat la strângerea ilegală de fonduri pentru plata unor datorii din campanie. De asemenea, sub acuzare a fost pusă şi Elena Udrea, care ar fi jucat rolul unui intermediar. Tabloul este completat cu un om de afaceri prosper căruia i s-ar fi cerut mită tot pentru finanţarea campaniei.

Alte patru persoane, printre care şi Francesco Giovanni-Mario, fostul logodnic al Ioanei Băsescu, au fost anchetate în dosar, Dan Andronic având calitatea de martor.

Audierea lui Andronic vine la o zi după dezvăluirile făcute în EVZ despre noaptea în care Traian Băsescu a câştigat alegerile.

DAN ANDRONIC, dezvăluiri incredibile: Kovesi şi Coldea, acasă la Oprea în noaptea când Băsescu a câştigat alegerile

Șefa DNA Laura Codruța a refuzat să comenteze dezvăluirile făcute de jurnalistul Dan Andronic legate de alegerile prezidențiale din 2009, despre o celulă de criză „clandestină” organizată acasă la Gabriel Oprea și despre implicarea nepermisă a șefilor din servicii și a procurorului șef de atunci, Laura Codruta Kovesi, în procesul electoral.

„Nu comentez. Multumesc frumos, la revedere! Repet, nu fac nicio declarație. Deja sunt în timpul meu liber, în spațiul meu privat. Mulțumesc frumos, la revedere”, a fost reacția Laurei Codruța Kovesi, în timp ce se afla în jurul sediului Curții de Apel Ploiești.

Traian Băsescu, despre implicarea lui Coldea, Maior şi Kovesi în alegeri: Eu zic să-i arestăm