Dan Barna: Faptul că preşedintele a cerut agenda Guvernului este un lucru salutar

Solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis de a primi agenda de lucru a fiecărei şedinţe a Guvernului este un lucru salutar, în acord cu dorinţa USR, a declarat luni liderul Uniunii Salvaţi România, deputatul Dan Barna.

RomaniaTV.net
17 dec. 2018, 11:03
Dan Barna: Faptul că preşedintele a cerut agenda Guvernului este un lucru salutar

„Am văzut că preşedintele Iohannis a cerut agenda şedinţelor de Guvern şi ăsta este un lucru foarte bun. Noi am spus de acum două săptămâni că preşedintele ar trebui să participe în această perioadă la şedinţele de Guvern, tocmai pentru că subiectul de politică externă, respectiv preluarea preşedinţiei (Consiliului UE – n.r.), este subiectul zero pentru România în momentul de faţă şi participarea domniei sale este perfect constituţională. Faptul că a cerut astăzi această agendă a Guvernului este un lucru salutar”, a precizat Barna, la Parlament.

În opinia liderului USR, discursul preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, cu referire la vinovăţia şefului statului de înaltă trădare este doar un discurs „al fricii şi al minciunii”, menit să atragă atenţia de la condamnările penale ale unora din jurul său.

„Tot discursul pe care de doi ani de zile încearcă să îl vândă Liviu Dragnea românilor este discursul fricii şi al minciunii, şi acel discurs otrăvit conform căruia toţi sunt hoţi şi infractori nu este adevărat. Hoţii şi infractorii sunt în momentul de faţă la conducerea României, respectiv Liviu Dragnea, Călin Popescu-Tăriceanu şi încă câţiva în jurul lor. Aceia sunt infractorii care vor să dea amnistie şi graţiere. Pentru toţi românii cinstiţi aceasta este doar o minciună – în această cheie trebuie interpretate şi declaraţiile lui Liviu Dragnea care încearcă să arunce această anatemă pe întreaga societate pentru a-şi justifica condamnările penale. (…) Faţă de acum un an, avem un milion de români care au spus explicit că nu mai vor să fie penali în funcţii publice şi, de fapt, decizia dacă România vrea sau nu amnistie şi graţiere nu este pe persoană fizică a lui Liviu Dragnea, pentru că cine vrea amnistie şi graţiere? Vâlcov, Dragnea, Tăriceanu, Olguţa Vasilescu, Oprişan, toţi oameni cu probleme penale. Românii vor altceva şi acel referendum pe justiţie (anunţat la momentul OUG 13 – n.r.) este în momentul de faţă necesar şi obligatoriu pentru societate pentru a ieşi din acest coşmar în care am fost târâţi de doi ani de zile”, a spus liderul USR.

Întrebat dacă există în momentul de faţă vreun risc privind suspendarea preşedintelui Iohannis, Barna a răspuns: „Există. Şi acesta este un risc. Sunt destul de sceptic, în realitate aş trece mai degrabă în logica retoricii aceea otrăvire – încercând să transforme toată societatea în infractori. Dar este un risc existent (suspendarea preşedintelui – n.r.)”.

Dacă ordonanţa pe amnistie şi graţiere va fi dată, Dan Barna a reiterat că aceasta „va avea un efect devastator pentru credibilitatea României ca stat”, pentru că „toate cele şase luni de preşedinţie (a Consiliului UE – n.r.) vor sta sub stigmatul acestui gest iresponsabil, iar subiectul ‘justiţie’ va fi tot ceea ce va conta în România”. „România va fi pur şi simplu un stat ridicol în ochii europenilor”, a adăugat el.

Luni, preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis o scrisoare prim-ministrului Viorica Dăncilă, prin care îi solicită agenda de lucru a fiecărei şedinţe a Guvernului. „În vederea exercitării prerogativelor stabilite de art. 87 din Constituţie, vă solicit să îmi transmiteţi agenda de lucru a fiecărei şedinţe a Guvernului. Învederez că obligaţia comunicării este prevăzută de art. 39 din Regulamentul privind procedurile, la nivelul Guvernului, pentru elaborarea, avizarea şi prezentarea proiectelor de documente de politici publice, a proiectelor de acte normative, precum şi a altor documente, în vederea adoptării/ aprobării, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 561/2009”, arată şeful statului în scrisoare.