Dan Diaconescu folosea limbaj codificat când şantaja. Ce erau „plasma” şi „televizor”. Motivarea judecătorilor

Dan Diaconescu avea un telefon special dedicat pentru discuţiile confidenţiale, prin care cerea mită sau şantaja diverse persoane. Mecanismul prin care vedeta TV comitea infracţiunile este descris amănunţit în motivarea condamnării, citată de România TV.

RomaniaTV.net
23 iun. 2015, 08:19
Dan Diaconescu folosea limbaj codificat când şantaja. Ce erau „plasma” şi „televizor”. Motivarea judecătorilor

În motivarea deciziei Curţii de Apel Bucureşti, din 4 martie, de condamnare a lui Dan Diaconescu la cinci ani şi jumătate de închisoare, este descris în detaliu mecanismul prin care era şantajat fostul primar al comunei arădene Zărand Ion Moţ şi i se cerea mită. Conform declaraţiilor unuia dintre inculpaţii din dosar, Dan Diaconescu avea „şi un alt număr de telefon decât cel aşa-zis public” – „telefonul de speriat” -, pe care îl cunoşteau doar „iniţiaţii”, respectiv „cei aflaţi în camarila personală a „domnului preşedinte”.

„DAN DIACONESCU posedă şi un alt număr de telefon decât cel aşa-zis public”, pe care îl ştie toată lumea” (după cum afirmă inculpatul): TELEFONUL DE SPERIAT, acela pe care îl cunosc doar iniţiaţii”, cei aflaţi în camarila personală a „domnului Preşedinte”. Câtă vreme la telefonul public domnul Preşedinte” nu prea răspunde, la cel de speriat”, în schimb, răspunde întotdeauna”, se arată în motivare.

Citeşte şi: Dan Diaconescu scrie la fel de repede cum vorbeşte: A terminat două cărţi în închisoare

Dan Diaconescu folosea şi un limbaj codificat pentru şpaga cerută. În discuţiile telefonice dintre inculpaţi era folosit termenul „Panasonic” erau bani cash platiţi de-o dată, „televizoarele” reprezentau terenurile agricole ale primarului Ion Moţ, pe care acesta era dispus să le cedeze în contul banilor ceruţi, iar „plasmele” erau tranşe periodice de bani.

Dan Diaconescu a fost condamnat definitiv, pe 4 martie, de judecătorii de la Curtea de Apel București, la 5 ani și 6 luni închisoare cu executare, pentru şantajarea lui Ion Moţ, fost primar al comunei arădene Zărand, precum şi a omului de afaceri Paul Petru Ţârdea. De asemenea, acestuia i-a fost interzisă desfășurarea oricărei activități în presa scrisă sau audio-video, pe o perioadă de 5 ani, după executarea închisorii.

În același dosar, fostul realizator OTV Doru Pârv a fost condamnat la 4 ani închisoare cu executare pentru șantaj și interzicerea desfășurării oricărei activități în presa scrisă sau audio-video, pe o perioadă de 5 ani, iar Mitruș Ghezea, fost realizator la OTV, a fost condamnat la 2 ani și 6 luni închisoare cu executare tot pentru șantaj.

Dan Diaconescu, asociat majoritar la SC Ocram Televiziune SRL și realizator de programe la postul de televiziune OTV, a fost deferit justiției pentru două infracțiuni de șantaj.