Dan Şova, URMĂRIT PENAL de DNA pentru TRAFIC DE INFLUENŢĂ în noul dosar al lui Viorel Hrebenciuc

Viorel Hrebenciuc şi Dan Şova au fost audiaţi luni, la DNA, înainte de a fi puşi oficial sub urmărire penală. Viorel Hrebenciuc este urmărit penal pentru trafic de influenţă într-un nou dosar, fiind acuzat că a apelat la un şef de serviciu secret ca să obţină date din dosarele sale penale. Mai mult, procurorii DNA spun că Viorel Hrebenciuc a apelat şi la colegul său de partid, Dan Şova pentru a-l convinge să promoveze o lege care să-l scape de închisoare. Ambii demnitari au fost puşi sub urmărire penală.

20 oct. 2014, 10:24
Dan Şova, URMĂRIT PENAL de DNA pentru TRAFIC DE INFLUENŢĂ în noul dosar al lui Viorel Hrebenciuc

Senatorul Dan Şova a sosit luni la amiază la sediul DNA pentru a fi audiat. Audierea sa are legătură cu cel de-al treilea dosar penal ce i-a fost deschis lui Viorel Hrebenciuc, suspectat de trafic de influenţă.

Dan Șova a declarat luni la ieșirea de la DNA că s-a întâlnit cu Viorel Hrebenciuc.

„Nu am nimic de declarat deocamdată, pentru că nu am cerut decât să vedem documentele, că nu știu despre ce e vorba”, a afirmat Șova, adăugând că nu crede că este pus sub învinuire.

Întrebat dacă s-a întâlnit cu Viorel Hrebenciuc, Dan Șova a răspuns afirmativ, dar a susținut că nu a vorbit niciodată cu Robert Cazanciuc.

Referitor la vreun demers al său pentru abrogarea articolului 13 din Legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, referitor la folosirea influenței politice pentru obținerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, parlamentarul PSD a apreciat „că e un articol foarte bun”.

În ceea ce privește posibilitatea de a-și dori șefia PSD, Dan Șova a spus: „Noi nu discutăm așa ceva”.

Cu privire la intenția de a ocupa funcția de ministru al Justiției, Șova a declarat: „Niciodată”.

„La data de 17.10.2014 Viorel Hrebenciuc, lider al grupului parlamentar al unui partid din Camera Deputaților, membru al Comitetului Executiv Național al acelui partid și vicepreședinte al Camerei Deputaților, și-ar fi folosit influența față de suspectul Dan Șova, membru al aceluiași partid politic, în scopul de a-l determina să inițieze o propunere legislativă privind amnistia și grațierea unor pedepse. Astfel, pe parcursul unei întâlniri, cei doi au discutat în detaliu despre acuzațiile aduse lui Viorel Hrebenciuc în legătură cu reconstituirea unor suprafețe de fond forestier, despre condițiile de incriminare a acestor fapte și despre riscul de a fi condamnat”, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Potrivit procurorilor, Hrebenciuc ar fi încercat să-l convingă pe Şova de necesitatea unei legi a amnistiei atât pentru el, cât şi pentru un alt lider al PSD, deja condamnat pentru luare de mită, decizie nedefinitivă. În schimb, Dan Şova ar fi primit susţinerea lui Hrebenciuc pentru a ajunge preşedinte al PSD.

„Suspectul Dan Șova a acceptat promisiunea suspectului Viorel Hrebenciuc că îl va sprijini să obțină funcția de președinte al partidului din care cei doi fac parte, în dauna altor doi posibili contracandidați, pentru a-l determina pe ministrul Justiției să inițieze un proiect de lege având ca obiect abrogarea art. 13 din Legea nr. 78/2000 (respectiv „fapta persoanei care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influența ori autoritatea sa în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite”). Având în vedere că Viorel Hrebenciuc este suspect în două dosare penale sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni prevăzute de art. 13 din Legea nr. 78/2000, proiectul l-ar fi vizat în mod nemijlocit, împiedicând tragerea sa la răspundere penală”, se spune în comunicat.

Pentru a preveni eventualele reacţii de protest la adresa unui proiect controversat, cei doi au convenit ca abrogarea art. 13 din Legea nr. 78/2000 să nu se facă prin iniţiativă parlamentară, ci printr-un proiect de lege al Ministerului Justiţiei. „În acest context, suspectul Dan Șova a promis că, în schimbul ajutorului acordat pentru a deveni președintele partidului, îl va determina pe ministrul Justiției să inițieze un asemenea proiect, având în vedere că el personal nu poate deveni ministru al Justiției din cauza dosarului penal în care are calitatea de suspect”, susţine procurorii.

În schimb, Hrebenciuc Viorel i-a promis lui Dan Șova că va convinge mai mulți membri au partidului, aflați în sfera sa de influență, să îl susțină.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Viorel Hrebenciuc, a sosit luni dimineaţa la sediul DNA pentru a fi audiat. La intrare Hrebenciuc nu a precizat în ce calitate a fost chemat şi nici despre ce dosar este vorba. Audierea sa a durat puţin peste jumătate de oră.

„Este un nou dosar, 344/2014 în care sunt suspect. Este aceeaşi chestie cu trafic de influenţă, nu am ce să vă spun mai mult. Am luat cunoştinţă de acuzaţii”, a declarat Hrebenciuc la ieşirea de la DNA.