Dan Şova, la mâna CCR. Curtea va judeca sesizările pe votul din Senat la data de 8 aprilie

Curtea Constituțională a României (CCR) a stabilit vineri să dezbată pe 8 aprilie sesizările trimise de președintele Klaus Iohannis și PNL cu privire la soluționarea conflictului juridic de natură constituțională în legătură cu votul dat de Senat în cazul solicitării de încuviințare a reținerii și arestării preventive a lui Dan Șova. Iniţial, CCR anunţase data de 22 aprilie.

27 mart. 2015, 09:55
Dan Şova, la mâna CCR. Curtea va judeca sesizările pe votul din Senat la data de 8 aprilie

Dan Şova va afla, înainte de Paşti, decizia CCR în ceea ce priveşte votul dat de Senat în cazul cererii DNA de reţinere şi arestare a senatorului PSD. 

Curtea Constituţională va judeca la data de 8 aprilie cele două sesizări ale şefului statului şi PNL. Inițial, CCR stabilise pentru 22 aprilie termenul pentru soluționarea celor două sesizări.

Președintele Klaus Iohannis i-a trimis joi președintelui CCR, Augustin Zegrean, o cerere de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre Ministerul Public — Parchetul de pe lângă ÎCCJ și CSM și Parlament cu privire la omisiunea Camerei și Senatului de a pune în acord dispozițiile legale cu Constituția în ceea ce privește majoritatea necesară adoptării hotărârilor de încuviințare a cererilor de reținere sau arestare a unui parlamentar.

CITEŞTE ŞI Augustin Zegrean, despre sesizările în cazul ŞOVA: Nu judecăm doar ca să ne aflăm în treabă VIDEO

Șeful statului consideră că atitudinea Parlamentului în cazuri precum cel al senatorului Dan Șova a condus la un blocaj instituțional prin imposibilitatea desfășurării procedurilor judiciare și a înfăptuirii actului de justiție.

„Vă solicit să constatați existența unui conflict juridic de natură constituțională între Ministerul Public — Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Consiliul Superior al Magistraturii, pe de o parte, și Parlamentul României, respectiv Camera Deputaților și Senatul, pe de altă parte, conflict ivit ca urmare a omisiunii Parlamentului de a pune în acord dispozițiile legale cu Constituția în ceea ce privește majoritatea necesară adoptării hotărârilor de încuviințare a cererilor de reținere/arestare a unui deputat/senator, cu consecința blocării activității puterii judecătorești”, afirmă Iohannis în cererea transmisă președintelui CCR.

CITEŞTE ŞI Klaus Iohannis cere CCR să soluţioneze conflictul juridic după votul pe ridicarea imunităţii lui Dan Şova

Pe de altă parte, la CCR a fost depusă și o sesizare din partea PNL în cazul Dan Șova.

„Solicităm să se constate neconstituționalitatea art. 173 din Regulamentul Senatului, în care se prevede că Senatul decide cu votul secret al majorității membrilor săi. Solicităm CCR să constate neconstituționalitatea deciziei Senatului privitor la rezultatul votului în cazul Șova și să decidă că s-a întrunit numărul necesar de voturi pentru aprobarea cererii, stabilit în conformitate cu articolul 2 din Constituție, care stipulează că hotărârile se aprobă cu majoritatea deputaților sau senatorilor prezenți”, a declarat joi Ludovic Orban.