Dan Turturică apare în motivarea judecătorilor privind eliberarea preşedintelui CJ Neamţ. Reacţia jurnalistului

Numele jurnalistului Dan Turturică este menţionat de judecătorii Tribunalului Bacău în motivarea deciziei de cercetare sub control judiciar a preşedintelui Consiliului Judeţean Neamţ, social-democratul Ionel Arsene. În perioada menţionată de judecători, Dan Cristian Turturică conducea cotidianul "România liberă".

RomaniaTV.net
23 ian. 2018, 16:10
Dan Turturică apare în motivarea judecătorilor privind eliberarea preşedintelui CJ Neamţ. Reacţia jurnalistului

„Nu am primit, niciodată, nicio sumă de bani de la Ionel Arsene sau de la vreun alt politician. Nici pentru a intermedia vreo acțiune a autorităților pentru sau împotriva cuiva și nici pentru a publica vreun articol. Nu am nicio calitate în dosarul DNA în care este implicat Ionel Arsene și în niciun alt dosar. Nici măcar cea de martor. Acest dosar a plecat de la denunțul lui Gheorghe Ștefan împotriva lui Ionel Arsene, din care reiese, dacă avem încredere în buna credință a denunțătorului, că acesta nu i-a returnat banii pe care îi dăduse pentru a-l „executa„ pe Culiță Tărâță. De ce dorea „Pinalti” să-i fie returnați banii? Pentru că, după cum spun procurorii, planul pentru care susține că plătise nu a fost îndeplinit. Așadar și dacă i s-a promis într-adevăr asta, „cumpărarea de influență” pe care a finanțat-o nu s-a realizat. Iar acest lucru reiese clar, potrivit procurorilor, din interceptările convorbirilor dintre părțile implicate în dosar. Altfel, nu ar fi existat motive ca Gheorghe Ștefan să-i ceară lui Arsene banii înapoi și nici să i se promită lucruri în schimb. În afara celor două fraze din denunț, „redactorul-șef al României libere” nu este menționat de nimeni, nicăieri. Și asta în condițiile în care vorbim de o lungă perioadă în care toate conversațiile celor implicați au fost monitorizate”, a transmis Dan Turturica într-un punct de vedere redacţiei.

„Tribunalul constată că deşi există probe şi indicii temeinice din care rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul a săvârşit o faptă prevăzută de legea penală, se apreciază că o măsură preventivă mai uşoară, cea a controlului judiciar, este suficientă pentru asigurarea bunei desfăşurări a procesului penal, al împiedicării sustragerii inculpatului de la judecată ori al prevenirii săvârşirii unor alte infracţiuni”, arată instanţa motivele pentru care au dispus măsura controlului judiciar.

Potrivit documentului, Ionel Arsene ar fi primit mită de la Gheorghe Ştefan, zis Pinalti, pentru mai multe scopuri. Judecătorii au menţionat că „Ştefan Gheorghe a sesizat că i-a dat suma de 15.000 euro lui Ionel Arsene (…) pentru a fi remişi redactorului şef al ziarului România Liberă, în scopul publicării unor articole denigratoare despre Culiţă Tărâţă”. 

„Din actul de sesizare rezultă că în vara anului 2013, în restaurantul Chocolat din Bucureşti, Ştefan Gheorghe (în acea perioadă primarul municipiului Piatra Neamţ şi preşedinte PDL Neamţ) i-a dat lui Arsene Ionel (în acea perioadă preşedinte PSD Neamţ şi deputat din partea aceleiaşi formaţiuni politice) suma de 100.000 euro pentru ca acesta din urmă să-şi exercite indirect influenţa asupra lui Horia Georgescu, preşedinte al Agenţiei Naţionale de Integritate – ANI-, cu scopul de a-l declara incompatibil pe Tărâţă Culiţă (în acea perioadă preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ şi preşedintele UNPR Neamţ). De asemenea, ŞG (Ştefan Gheorghe -n.r.) a sesizat că i-a dat suma de 15.000 euro lui AI (Arsene Ionel -n.r) în timp ce se aflau la hotelul Caro din Bucureşti pentru a fi remişi redactorului şef al ziarului România Liberă, în scopul publicării unor articole denigratoare despre TC (Tărâţă Culiţă -n.r.). Un alt aspect al denunţului formulat de ŞG priveşte remiterea sumei de 50.000 euro lui AI, în vara anului 2013, pentru ca acesta să intervină la preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu – AFM – GA, pentru ca acesta să vireze sume de bani către Primăria Gîrcina, judeţ Neamţ în vederea achitării unor facturi emise de SC STRONG MONTAJ SA”, se arată în motivarea magistraţilor de la Tribunalul Bacău.