Dan Voiculescu, încolţit de dosare grele. Ce acuzaţii i s-au adus de-a lungul timpului

Turnător la Securitate, şantaj şi complice la şantaj, sunt câteva dintre acuzaţiile aduse de-a lungul timpului lui Dan Voiculescu. Preşedintele fondator al PC are nenumărate procese pe rol.

08 aug. 2014, 13:52
Dan Voiculescu, încolţit de dosare grele. Ce acuzaţii i s-au adus de-a lungul timpului

În dosarul „Securităţii”, Dan Voiculescu şi-a săpat singur groapa. Verificat de către CNSAS, acesta şi-a rugat verişoara, pe Paraschiva Silaghi, să mintă pentru el. Aşa a aflat femeia după 20 de ani că a fost turnată la Securitate, chiar de către Dan Voiculescu.

Mi-a spus doar atât: Viculaş, vino repede să mă aperi că aştia vor să mă termine. Când am venit, el m-a luat foarte agitat, m-a dus la CNSAS. Comisia mi-a spus că Voiculescu m-a turnat la Securitate. Am rămas foart mirată. Am spus că vreau să văd dovezile, au apărut hârtiile şi eu am dat acea declaraţie care l-a enervat teribil pe domnul Voiculescu, că nu am minţit în favoarea lui, am zis: eu nu pot să fac treaba asta!„, a declarat Paraschiva Silaghi.

Femeia a făcut apoi public faptul că Dan Voiculescu a fost turnător la Securitatea, lucru care l-a făcut pe vărul ei să o dea în judectă pentru calomnie şi i-a cerut şi 136.000 mii de euro. Judecătorii i-au dat însă câştig de cauză verişoarei şi l-au obligat pe omul de afaceri să plătească 9.000 de lei, cheltuieli de judecată. Decizia nu a fost definitivă.

Am fost mirată că mă dă în judecată pentru că i-am stricat imaginea de senator şi cere 136.000 de euro de la mine. Dar Voiculescu are probleme de integrare, este convins de regimul trecut în care a slujit„, a mai spus Paraschiva Silaghi.

Soţii Silaghi, cetăţeni germani, au deschis şi ei proces împotriva lui Dan Voiculescu. Îi cer daune de 21 de milioane de euro, pentru că familia lor a avut de suferit de pe urma turnătoriilor semnate de „Felix”.

CITEŞTE ŞI: Ce AVERE impresionantă are mogulul Dan Voiculescu

Un alt dosar celebru în care apare numele lui Dan Voiculescu este Loteria Română. Fondatorul Partidului Conservator și-a pus oameni în poziţii cheie în Loterie și a fost anchetat de către procurorii DNA. A scăpat, însă, dar fiica sa, Camelia, și alţi apropiaţi au fost trimişi în judecată pentru manipularea pieţei de capital.

Februarie 2008 a fost momentul în care Dan Voiculescu a intrat, practic, în afacerile Loteriei. La o petrecere exclusivistă, într-un local de lux din centrul Capitalei, Dan Voiculescu a avut prima întâlnire cu grecul Socrate Kokkalis, agent secret al Germaniei de Est. Întâlnirea ar fi fost aranjată de Liliana Mincă, pe atunci director al Loteriei Române. „Nu-l cunosc pe Kokkalis, nu i-am făcut cunoştinţă domnului Dan Voiculescu cu niciun Kokkalis. Niciodată nu am intermediat niciun fel de întâlnire pentru Dan Voiculescu sau pentru cei de la PC„, a declarat Liliana Mincă.

După acea întâlnire, loteria a cumpărat 3.000 de aparate de joc, aşa-numitele „păcanele”. Preţul a fost dublu faţă de cel al pieţei. Paguba, 22 de milioane de euro. Potrivit anchetelor procurorilor, Dan Voiculescu s-a implicat în afacerile Loteriei în primul rând prin fiica sa, Camelia Voiculescu, şefa trustului Intact.

Dan Voiculescu este urmărit penal şi în dosarul şantajului RCS-RDS pentru complictitate la şantaj. În acelaşi dosar mai sunt cercetaţi Sorin Alexandrescu, şeful Antenelor, şi fiica lui Voiculescu.

De curând, Dan Voiculescu a fost pus sub acuzare de procurorii DNA într-un nou dosar. El este acuzat de şapte infracţiuni de şantaj. Fondatorul PC ar fi ameninţat mai mulţi oameni de afaceri să încheie contracte de publicitate cu trustul pe care îl conduce. În caz contrar, posturile sale ar fi declanşat o campanie agresivă împotriva lor.

Procurorii DNA susţin că unul dintre denunţători i-ar fi achitat 900.000 de euro lui Voiculescu, sub formă de cinci contracte de publicitate. Potrivit DNA, banii reprezentau, în realitate, taxe de protecţie.

Printre denunţătorii lui Dan Voiculescu în acest nou dosar sunt Nelu Iordache, Nicolae Palfi, dar şi Octavian Creţu. În urma audierilor de la DNA, Dan Voiculescu este cercetat sub control judiciar şi are interdicţie de a părăsi ţara.