Dăncilă, despre amnistie şi graţiere: Nu am pe masă acest act normativ, nu am discutat cu nimeni

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi, la Parlament că nu are pe masă un act normativ privitor la amnistie şi graţiere şi nu a discutat cu nimeni despre acest subiect. De asemenea, premierul a exclus ca până la finalul acestui an să fie adoptată o ordonanţă privind amnistia şi graţierea.

RomaniaTV.net
06 dec. 2018, 14:41
Dăncilă, despre amnistie şi graţiere: Nu am pe masă acest act normativ, nu am discutat cu nimeni

Întrebată dacă este posibil să se discute luni despre amnistie şi graţiere, Viorica Dăncilă a răspuns că „nu avem aşa ceva pe ordinea de zi, nu am aşa ceva pe masa guvernului”.

„În calitate premier, nu am un act normativ care să prevadă aşa ceva, nu am avut o discuţie, nu pot să vă spun ceva”, a completat Viorica Daăncilă.

Întrebată punctual dacă exclude o ordonanţă de urgenţă pe amnistie şi graţiere, până la finalul anului, premierul a spus: „Da”.

Întrebată dacă este oportună o astfel de ordonanţă, mai ales că sunt voci în PSD care o susţin, Dăncilă a spus: „Nu am avut nicio discuţie. Am văzut opiniile colegilor din PSD, fiecare e liber să-şi spună opinia, eu nu am avut nicio discuţie despre acest lucru. (…) Nu am pe masă acest act normativ, nu am discutat cu nimeni despre amnistie şi graţiere”, a afirmat Dăncilă la Palatul Parlamentului, după o întâlnire cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat că un act normativ privind amnistia şi graţierea nu este un act de clemenţă pe care „şi-l doresc doar unii”.

„Acum, să vă dau un răspuns pe care chiar aş vrea să-l luaţi doar în limita răspunsului. Să nu vă imaginaţi că un astfel de act de clemenţă şi-l doresc doar unii”, a afirmat Tudorel Toader, marţi, la Bruxelles.

Ministrul Justiţiei a apreciat că în România „justiţia începe să se aşeze în matca ei constituţională, spuneam altădată, şi e valabil şi astăzi”.

„Întrebaţi oficial şi neoficial, nu între justiţiabili, care vă vor spune aşa ceva, chiar şi între magistraţi, pentru că lucrurile, repet, încep să intre în matca lor constituţională şi, până la urmă ăsta e obiectivul pe care eu mi l-am propus. Să eliminăm abuzurile, să eliminăm temerea românilor că pot fi deduşi judecăţii chiar nevinovaţi fiind şi veţi spune: de unde? Păi, din faptul că avem de ordinul sutelor de achitaţi şi, ceea ce este bine, dacă sunt nevinovaţi, ceea ce este rău dacă au fost trimişi în judecată, urmăriţi penal, eventual arestaţi şi ţinuţi în puşcărie. Eu nu vreau să scape cel vinovat, dar nu vreau să fie tras la răspundere cel care nu este vinovat. Deci, să nu scape cel vinovat şi să nu fie tras la răspundere cel nevinovat”, a mai spus Tudorel Toader.