Viorica Dăncilă: Vom merge în Parlament pentru remaniere, atunci când vom considera că este oportun

Premierul Viorica Dăncilă, prima reacţie după decizia CCR. Ea a scris pe Facebook că preşedintele este obligat de CCR să semneze decretele de revocare a miniştrilor remaniaţi. Ulterior, ea a precizat că PSD va cere votul Parlamentului pentru validarea viitorului guvern, dar nu a anunţat data.

18 sept. 2019, 13:28
Viorica Dăncilă: Vom merge în Parlament pentru remaniere, atunci când vom considera că este oportun

UPDATE Guvernul va merge în Parlament pentru remaniere, a declarat miercuri seara premierul Viorica Dăncilă, preşedinte al PSD.

„Am văzut că a apărut în spaţiul public faptul că CCR ne obligă să mergem în Parlament. Nu am văzut acest lucru precizat de către Curtea Constituţională. Dar, desigur, aşa cum am menţionat, vom merge în Parlament nu când ne spun alţii, ci atunci când vom considera că este oportun, în cele 45 de zile pe care le vom avea la dispoziţie. (…) Concluzia Comitetului Executiv Naţional a fost că vom merge în Parlament pentru remaniere. Nu am stabilit încă data, dar nu vom aştepta foarte mult timp. Aşteptăm moţiunea de cenzură. Este atributul Opoziţiei de a depune moţiune de cenzură. Voi merge şi am convingerea că vor fi foarte mulţi oameni responsabili care nu vor vota moţiunea”, a spus Viorica Dăncilă, la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat că preşedintele Klaus Iohannis „a adăugat” la decizia Curţii Constituţionale atunci când a afirmat că premierul trebuie să meargă în faţa Parlamentului pentru validarea cabinetului său.

„Eu nu am văzut în această decizie nici un paragraf care să facă referire la obligaţia primului-ministru de a merge cu cabinetul la votul în Parlament. Nu am găsit acest lucru precizat. Eu nu ştiu de unde a venit preşedintele cu această informaţie. Nu ştiu de ce a considerat dânsul că trebuie să adauge la ceea ce a spus Curtea Constituţională. Eu văd că dacă acest lucru nu este precizat, este clar că preşedintele a venit cu această opţiune. Cred cu tărie că ceea ce spune Curtea Constituţională trebuie pus în aplicare, că fiecare trebuie să respectăm Legea fundamentală. Eu cred că preşedintele în primul rând trebuie să ia act de ceea ce a decis Curtea Constituţională şi într-un timp cât mai scurt să numească miniştri interimari”, a precizat premierul.

______

Premierul Viorica Dăncilă, prima reacţie după decizia CCR. Ea a scris pe Facebook că preşedintele este obligat de CCR să semneze decretele de revocare a miniştrilor remaniaţi. 

„Fie că vorbim de rea-voință sau incompetență, decizia CCR spune astăzi întregii țări că președintele Iohannis a încălcat Constituția!

Răspunsul CCR de astăzi arată foarte clar abuzul președintelui Iohannis în ceea ce privește refuzul de a numi miniștrii interimari și a asigura funcționarea ministerelor Energiei, Mediului și relației cu Parlamentul. Așa cum am spus încă de săptămâna trecută, șeful statului a încălcat Constituția cu cinism și nepăsare, generând un blocaj guvernamental și întârzieri în acordarea drepturilor românilor care lucrează în aceste ministere.

Decizia CCR îl obligă totodată pe președinte să semneze decretele de revocare a miniștrilor remaniați și să motiveze respingerea noilor miniștri propuși, motivare pe care nu am primit-o niciodată din partea președintelui Iohannis, așa cum era firesc în cazul unui asemenea gest.

Așteptăm ca președintele să semneze de îndată decretele și să își îndeplinească atribuțiile respectând Constituția pe care, în ultima perioadă, a călcat-o în picioare în mod conștient! Îi cer președintelui Iohannis să nu se mai joace cu legea fundamentală și cu soarta românilor. Este periculos pentru democrație și pentru stabilitatea țării să avem la Cotroceni un candidat lipsit de respect pentru lege și de responsabilitate pentru soarta românilor.

Așa cum am mai spus de nenumărate ori, vom merge în Parlament cu o nouă propunere de guvern pentru care vom cere un vot de încredere. Am arătat că avem o majoritate confirmată și nu ne temem de acest vot. Noi suntem singurii care și-au asumat responsabilitatea continuării guvernării, la care nu vom renunța indiferent de amenințările goale, de atacurile disperate și piedicile opoziției”, a scris miercuri Viorica Dăncilă pe Facebook.

Citeşte şi: CCR: Iohannis, obligat să numească miniştrii interimari propuşi de premier. Dăncilă trebuie să ceară vot de încredere