Prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut o întrevedere cu preşedintele Estoniei, Kersti Kaljulaid

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut sâmbătă, la Talinn,o întrevedere cu preşedintele Estoniei, Kersti Kaljulaid, căruia i-a transmis că există potenţia pentru intensificarea schimburilor comerciale bilaterale.

16 iun. 2018, 06:49
Prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut o întrevedere cu preşedintele Estoniei, Kersti Kaljulaid

„Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a avut astăzi o întrevedere cu preşedintele Estoniei, Kersti Kaljulaid, în cadrul vizitei oficiale la Tallinn. Cei doi înalţi oficiali au discutat despre stadiul relaţiilor bilaterale, teme de actualitate ale agendelor UE şi de securitate, precum şi despre formatele de cooperare regională. Premierul Viorica Dăncilă a precizat că există potenţial pentru întărirea schimburilor economice bilaterale şi a prezentat concluziile la care s-a ajuns, pe această temă, în urma discuţiilor cu omologul eston Jüri Ratas”, anunţă Executivul.

Şeful Executivului român a subliniat, în context, importanta creşterii conectivităţii între cele două economii printr-o mai bună cunoaştere reciprocă, dezvoltarea infrastructurii şi a legăturilor de transport. A adăugat faptul că inaugurarea zborului direct între Tallinn şi Constanţa, operat începând cu luna iunie a acestui an de compania estonă Nordica, este o oportunitate în acest sens.

„Prim-ministrul României a făcut şi o evaluare a oportunităţilor de cooperare sectorială între cele două state. Apărarea poate fi un domeniu de cooperare privilegiat, aşa cum a reieşit din discuţiile dintre cei doi înalţi oficiali. Cei doi înalţi oficiali au subliniat că România şi Estonia au poziţii similare în multe subiecte importante ale agendei europene, acesta fiind un teren solid pentru intensificarea coordonării şi pentru a lucra mai aproape la nivelul UE”, menţionează Executivul.

Preşedintele Estoniei a salutat faptul că România va deveni naţiune sponsor la Centrul Cooperativ de Excelenţă NATO pentru Apărare Cibernetică cu sediul la Tallinn (CCDCOE), la activitatea căruia va participa cu doi experţi.

„De asemenea, în cadrul întrevederii, a avut loc un schimb de puncte de vedere privind evoluţiile de securitate la Marea Neagră, respectiv Marea Balticǎ, precum şi referitoare la aşteptările celor două state de la Summit-ul NATO din acest an. Discuţiile au relevat importanţa pe care atât România cât şi Republica Estonia o acordă securităţii internaţionale şi regionale. În context, ambii demnitari au subliniat importanţa dialogului constant privind problemele de securitate, atât între cele două state, cât şi cu alte ţări din zona Flancului estic”, precizează Guvernul.