Danemarca a dat 150 de MILIOANE de dolari pe MĂSURI ANTITERORISTE

După atentatele din Danemarca, de la sfârşitul săptămânii trecute, autorităţile din această ţară au luat decizia de a investi 150 de milioane de dolari într-un plan de măsuri antiteroriste.

19 feb. 2015, 17:17
Danemarca a dat 150 de MILIOANE de dolari pe MĂSURI ANTITERORISTE

Danemarca a anunțat joi un pachet de măsuri cu un cost evaluat la aproape 150 de milioane de dolari pentru a sprijini activitatea antiteroristă a poliției și a serviciilor de informații, o decizie care intervine la câteva zile după atacurile criminale de la Copenhaga, relatează Reuters.

Planul în 12 puncte prevede măsuri destinate colectării de informații privind amenințările teroriste de peste hotare, cum ar fi monitorizarea așa-numiților ‘combatanți străini’. De asemenea, planul prevede şi eficientizarea activităţilor de monitorizare pe Internet, reacţie promptă la urgenţe şi dezvoltarea performantă a tehnologiei informaţiei.

De asemenea, planul priveşte şi îmbunătăţirea protecţiei politicienilor şi demnitarilor danezi, precum şi prevenirea radicalizării deţinuţilor. Se are în vedere şi strângerea de informaţii „relevante” despre pasagerii avioanelor şi înregistrarea cartelelor preplătit.

Citeşte şi Atacurile teroriste din Danemarca: Serviciile de informaţii fuseseră avertizate

Planul urmează să fie adoptat în Parlamentul de la Copenhaga, iar sumele ar urma să fie alocate în următorii 4 ani, precizează presa daneză.

Partidele de opoziție au salutat măsurile, dar au precizat că acestea au fost adoptate după atacurile teroriste din ianuarie de la Paris, soldate cu 17 morți, și nu răspund preocupărilor apărute în urma atacurilor asupra unui eveniment dedicat liberei exprimări și a unei sinagogi din Copenhaga de weekendul trecut, în care au murit două persoane. O serie de „gafe” s-au făcut în timpul intervnţiei forţelor de securitate,  de la poliţişti care au fost depăşiţi de situaţie şi au reacţionat inadecvat sau poliţşti ale căror veste de protecţie erau strâmte şi rămăseseră deschise, până la viteza de reacţia a acestora în faţa unei ameninţări teroriste de acest calibru. Poliţii au tras nu mai puţin de 30 de glonţe pentrua-l ucide pe terorist.