Daniel Constantin a fost exclus din ALDE UPDATE

Trei foruri de conducere ale ALDE - Biroul Politic Executiv, Biroul Politic Central şi Delegaţia Permanentă - s-au reunit joi în şedinţe succesive pentru a decide excluderea fostului co-preşedinte al formaţiunii, Daniel Constantin.

04 mai 2017, 05:28
Daniel Constantin a fost exclus din ALDE UPDATE

UPDATE:Delegația permanentă a ALDE a decis astăzi excluderea lui Daniel Constantin din partid. Alături de el, au mai fost excluși deputații Mircea Banias și Eugen Durbacă. Votul este definitiv și vine ca urmare a unei decizii luate în Biroul Politic al ALDE.

Biroul Politic Executiv al ALDE a decis joia trecută să propună Delegaţiei Permanente excluderea din partid a lui Daniel Constantin, Călin Popescu Tăriceanu avertizându-i pe cei care au semnat contestaţiile în instanţă să şi le retragă, altfel vor fi şi ei excluşi.

„Eu nu am votat, colegii mei au votat şi această propunere va fi înaintată Delegaţiei permanente care va avea loc săptămâna viitoare, joi (…) Această decizie a Biroului Politic Executiv de a propune excluderea nu e una care să mă bucure, dar în acelaşi timp eu vreau să îi avertizez pe toţi foarte clar că nici colegii mei şi nici eu nu suntem dispuşi să încasăm aşa toate prostiile, toate aberaţiile care sunt spuse la adresa noastră. Putem să avem dispute, diferenţe de puncte de vedere pe chestiuni politice, dar în momentul în care toate aceste declaraţii sunt numai atacuri la persoană, atunci ieşim din cadrul de desfăşurare normală a discursului politic şi acţiunii politice şi atunci trebuie să ne vedem fiecare de treabă înainte”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, notează News.ro.

Citeşte şi: Biroul Politic al ALDE cere Delegaţiei permanente excluderea din partid a lui Daniel Constantin

El le-a transmis şi un avertisment susţinătorilor lui Daniel Constantin care au semnat contenstaţiile din instanţă împotriva organizării congresului din 22 aprilie să îşi retragă semnăturile dacă vor să mai rămână în partid.

„Până săptămâna viitoare, cei care au semnat contestaţiile în instanţă au posibilitatea să le retragă. Dacă îşi retrag semnăturile, atunci putem să ne vedem în continuare de drum împreună, dacă nu, fiecare îşi alege drumul pe care crede că trebuie să meargă”, a mai spus Tăriceanu.

În replică, Daniel Constantin a scris Facebook că, prin acţiunea de excludere a sa din partid, Călin Popescu Tăriceanu îşi „şantajează” colegii pe care îi îndeamnă să renunţe la acţiunile din justiţie, abuzul comis fiind astfel certificat, dar el îşi va susţine în continuare procedurile în instanţă împreună cu cei care sunt alături de el.

„Între mine şi domnul Tăriceanu, între mine şi o parte dintre cei care au fost NUMIŢI sâmbătă în conducerea ALDE, este o diferenţă fundamentală de gândire şi de abordare politică. Mă delimitez în mod categoric de acţiunile iniţiate de Tăriceanu, de felul în care acesta înţelege politica în anul 2017. Din păcate, Tăriceanu a rămas captiv unui stil arhaic de a face politică. Crede că la 27 de ani după revoluţie poate să se comporte aşa cum o făcea în anii 1990. Inclusiv prin acţiunea de excludere a mea, Tăriceanu îşi şantajează colegii de partid pe care îi îndeamnă să renunţe la acţiunile din justiţie, iar abuzul comis să fie certificat”, a precizat Daniel Constantin.

El a mai spus că poziţia sa şi cea a lui Călin Popescu Tăriceanu sunt „ireconciliabile din cauza principiilor”.

„Nu pot şi nici nu vreau să fac echipă cu un om care zdrobeşte onoarea şi nu are respect pentru parteneriatele pe care le face. Trecutul lui este mărturia spuselor mele”, a completat fostul vicepremier.

În ceea ce priveşte Congresul ALDE, Daniel Constantin a reiterat faptul că a fost „nestatutar” şi „imoral”, Tăriceanu luând decizii care periclitează viitorul partidului.

„A fost un congres pe care îl consider nestatutar şi imoral, unde Tăriceanu a luat decizii care periclitează viitorul ALDE. Acţionează în continuare în ilegalitate, aşa cum probabil că s-a obişnuit. Astăzi, la data la care ia măsuri împotriva mea, conducerea partidului pe care a dorit să îl conducă singur, nu este validată în mod oficial la tribunal. Cred, tot mai mult, că acţiunile lui Tăriceanu împotriva mea au fost premeditate. A ales să îngroape liberalismul sub un maldăr de funcţii în care şi-a numit camarila de servili. Acesta este Tăriceanu şi noul ALDE, subordonat total şi obedient, aşa cum doreşte să îl conducă”, a subliniat fostul copreşedinte ALDE.

Daniel Constantin a ţinut să precizeze că nu acceptă „politica pumnului în gură”.

„Spre deosebire de el, eu nu mint şi nu comit abuzuri. Întotdeauna când am intrat în casa cuiva mi-am arătat respectul faţă de cei pe care i-am găsit acolo. Spre deosebire de mine, Tăriceanu înţelege respectul prin prisma abuzului pe care este obişnuit să îl comită”, a mai afirmat el.

Fostul copreşedinte ALDE a susţinut că se va lupta în continuare pentru „dreptate şi pentru a arăta derapajele care au condus la aceste evenimente”.

„Sunt proceduri în instanţă pe care le voi susţine în continuare alături de cei care sunt alături de mine. În perioada următoare voi decide împreună cu ei calea pe care vom merge. Eu nu voi accepta niciodată să fac o politică prăfuită de trecutul şi de prezentul lui Tăriceanu sau al altor lideri care înţeleg că în 2017 partidele mai pot fi conduse prin cenzură!”, a conchis Daniel Constantin.

Norica Nicolai – președinte al Consiliului Național al ALDE

Europarlamentarul Norica Nicolai a fost aleasă, joi, de conducerea ALDE în funcția de președinte al Consiliului Național al partidului.

„Norica Nicolai a fost votată în funcția de președinte al Consiliului Național și va avea o misiune importantă în direcția elaborării de politici publice”, a declarat vicepreședintele ALDE Andrei Gerea, după ședința forurilor de conducere ale formațiunii.

„M-am bucurat de încrederea colegilor mei pentru a fi președinte al Consiliului Național al ALDE. Cred că viața politică românească are nevoie de politici publice eficiente, transparente, într-un dialog în care sunt implicați în realitate mediu de afaceri, societate civilă. ALDE dorește să fie activ în a promova valorile liberale prin acest Consiliu Național și sper că în curând ne vom întâlni la dezbateri care pot privi întreaga societate”, a afirmat Norica Nicolai.

ALDE a mai decis, în ședința de joi, numirea în funcțiile de secretar în domeniul minorităților și al relațiilor internaționale a Danei Varga și, respectiv, a Ruxandrei Cazacu.