Daniel Horodniceanu, procurorul şef al DIICOT: Modificările aduse legislaţiei penale nu sunt propuse doar de cei de la putere

Modificările aduse legislaţiei penale, în contextul transpunerii Directivei UE privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumţiei de nevinovăţie, nu sunt propuse doar de parlamentarii de la putere, ci şi de cei din opoziţie, a afirmat, luni, procurorul şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu.

RomaniaTV.net
18 dec. 2017, 10:06
Daniel Horodniceanu, procurorul şef al DIICOT: Modificările aduse legislaţiei penale nu sunt propuse doar de cei de la putere

Modificările aduse legislaţiei penale, în contextul transpunerii Directivei UE privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumţiei de nevinovăţie, nu sunt propuse doar de parlamentarii de la putere, ci şi de cei din opoziţie, a afirmat, luni, procurorul şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, potrivit Agerpres.

„Nu sunt propuse neapărat doar de cei de la putere, veţi fi uimiţi să vedeţi că sunt propuse de toţi membrii partidelor din Parlament din acest moment. Directiva este, într-adevăr, din punctul nostru de vedere, în mare măsură implementată, dar, vedeţi, nimeni nu are un punct de vedere absolut. Şi noi respectăm prezumţia de nevinovăţie şi este imperios ca inculpatul să beneficieze de această prezumţie până la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare. Dar asta nu înseamnă neapărat că prin invocarea acestei directive trebuie amputate mijloacele prin care organele de urmărire penală acţionează”, a declarat Horodniceanu.

În opinia sa, unele dintre modificările propuse vor limita inclusiv posibilitatea de a aduce probe în favoarea inculpaţilor.

„Nu vorbim doar de faptul că se amputează pârghii care pot fi folosite în favoarea părţii vătămate, dar o să vedeţi că sunt pârghii care pot fi folosite şi în favoarea inculpatului. Pentru că, iată, pe o înregistrare video de pe o cameră stradală (…) putem găsi mijloace de probă care să se poată administra inclusiv în favoarea inculpatului. Renunţarea la acestea (…) ar putea duce la neaflarea adevărului, care este, până la urmă, scopul procesului penal”, a explicat procurorul şef al DIICOT.

El a apreciat ideea actualizării permanente a legislaţiei penale, care însă trebuie să se realizeze doar după o amplă consultare a tuturor instituţiilor din domeniul Justiţiei.

„Ideea, care a venit tot din Senatul României, de a modifica Codul penal sau Codul de procedură penală o dată pe an, după consultări masive, mie mi se pare foarte bine-venită. Codul penal şi Codul de procedură penală sunt două legi deosebit de importante, sunt două legi organice, care guvernează întreaga activitate de urmărire penală şi judecată”, a precizat Daniel Horodniceanu.