DARIUS VÂLCOV, audiat la DNA după ce Senatul a avizat a doua cerere de arestare

DARIUS VÂLCOV a ajuns, joi, la DNA după ce Senatul a avizat, în urmă cu o zi, a doua cerere de arestare emisă de procurori. După două ore de audieri, Darius Vâlcov a fost preluat de la DNA încătuşat pentru a fi dus în arestul Poliţiei Capitalei. Înalta Curte a admis, joi, a decis ca Darius Vâlcov să fie cercetat în arest preventiv, în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă, după ce ar fi intervenit, când era primar al Slatinei, în atribuirea unor contracte către un om de afaceri.

02 apr. 2015, 12:24
DARIUS VÂLCOV, audiat la DNA după ce Senatul a avizat a doua cerere de arestare

Fostul ministru al Finanţelor, Darius Vâlcov, a ajuns în jurul orei 15.10 la DNA, spunând că a venit pentru a da noi declaraţii în dosarul în care este anchetat. De la DNA a fost preluat de politişti, în jurul orei 18, pentru a fis dus în arestul centru după ce magistraţii ICCJ au decis să-l aresteze preventiv.

Senatorii au avizat favorabil, în plen, cererea DNA privind încuviinţarea efectuării în continuare a urmăririi penale, preucm şi cea de reţinere şi arestare preventivă în cazul fostului ministru al Finanţelor, senatorul Darius Vâlcov.

Cererea DNA privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive în cazul lui Darius Vâlcov a fost aprobată cu 106 voturi „pentru” şi 29 „împotrivă”. Solicitarea privind încuviinţarea urmăririi penale a fostului ministru a trecut cu 120 de voturi „pentru” şi 18 „împotrivă”.

Darisu Vâlcov este suspectat că a folosit informaţii obţinute când a fost primar, senator şi ministru, pentru a sprijini o firmă de cadastru, una de contabilitate şi un birou de avocatură. Procurorii susţin că aceste firme erau deţinute de Vâlcov, dar erau administrate prin interpuşi.

CITEŞTE ŞI Darius Vâlcov poate ajunge după gratii. ICCJ se pronunţă joi, după contestaţia DNA la arestul la domiciliu

Darius Vâlcov le-a propus procurorilor să încheie un acord de recunoaştere a vinovaţiei sale, însă a fost refuzat.

Procurorii DNA au trimis, săptămâna trecută, la Senat, a doua cerere de urmărire penală, dar şi una de reţinere şi arestare a lui Darius Vâlcov, fostul ministru fiind acuzat de săvârşirea, în exerciţiul funcţiei de senator şi ministru în Guvernul României, a infracţiunii de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale.

CITEŞTE ŞI Darius Vâlcov, o nouă cerere de arestare. Lingouri de aur, bani şi tablouri găsite în seiful fostului ministru

Potrivit procurorilor, Vâlcov ar fi deţinut şi administrat, prin interpuşi, o firmă de cadastru, una de contabilitate şi un birou de avocatură, iar beneficiile materiale astfel obţinute ar fi fost ţinute într-un seif, încredinţat unei persoane apropiate. Anchetatorii au găsit în seif 90.000 dolari, 1.323.850 lei, 3 lingouri de aur, în total 3 kilograme, un tablou cu ramă aurie, inscripţionat RENOIR, un tablou inscripţionat JEAN COCTEAU şi o pictură pe lemn, inscripţionat AUREL ACASANDREI.

Ulterior, la percheziţiile efectuate în şase locaţii, procurorii au mai descoperit 101 tablouri. Fostul ministru al Finanţelor ar fi intenţionat să-şi deschisă o galerie de artă.

CITEŞTE ŞI Ce plănuia să facă Darius Vâlcov cu tablourile. Procurorii au găsit operele de artă sub paturi şi în dulapuri

Darius Vâlcov a fost reţinut pentru trafic de influenţă, însă ICCJ a decis cercetarea senatorului în arest la domiciliu.

DNA îl acuză pe Darius Vâlcov că a luat mită în valoare de circa 2.000.000 euro pe vremea când era primar al oraşului Slatina, pentru acordarea de contracte ale municipalităţii unor firme.

Potrivit DNA, în cursul anului 2009, Theodor Berna, administratorul companiei Tehnologica Radion, l-a contactat pe Darius Vâlcov, în calitate de primar al municipiului Slatina, județul Olt, căruia i-a propus, ca în schimbul oferirii sprijinului în influențarea factorilor de decizie în vederea câștigării unor licitații de lucrări pentru obiective situate în municipiul Slatina, orașele Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără TVA).