A treia RECTIFICARE BUGETARĂ din 2014 va fi una POZITIVĂ. Cum vor fi împărţiţi banii

Guvernul Ponta vine cu o nouă rectificare pozitivă, a anunţat, vineri, ministrul delegat pentru buget Darius Vâlcov. Acesta a explicat că rectificarea de pe acest final de an cuprinde plăţi de peste 4 miliarde de lei şi o creştere de venituri cu 1,3 miliarde lei.

RomaniaTV.net
28 nov. 2014, 17:27
A treia RECTIFICARE BUGETARĂ din 2014 va fi una POZITIVĂ. Cum vor fi împărţiţi banii

„Pentru prima data, arieratele bugetului de stat si ale bugetelor locale vor fi egale cu 0, in timp ce deficitul bugetului general consolidat se menține la 2,2% din PIB. Mai mult, dupa ce am fost acuzati ca incheiem anul 2014 cu un excedent bugetar, vreau sa clarific faptul ca tocmai acest lucru ne permite ca peste 4 miliarde lei care ar fi trebuit achitate anul viitor, sa poata fi cheltuite in 2014. Este o masura care anihileaza impactul reducerii CAS cu peste 90% si care stimuleaza consumul intern”, susţine senatorul PSD Darius Vâlcov.

Ministrul delegat pentru Buget a precizat că informaţiile care spun că rectificarea bugetară nu va fi una pozitivă reprezintă „manipulari de natura politica si electorala”.

Ponta: Bugetul va fi adoptat pe 10 decembrie în Guvern, după care va fi trimis Parlamentului

Potrivit lui Darius Vâlcov, la rectificarea bugetară 2,3 miliarde lei vor fi alocaţi pentru plata de titluri executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, transa aferenta anului 2015, 457 milioane lei – pentru plata despagubirilor stabilite in sarcina Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor prin titluri executorii şi 523,7 milioane lei pentru achitarea arieratelor inregistrate in contabilitatea unitatilor/ subdiviziunilor administrativ-teritoriale, inclusiv a institutiilor publice finantate integral sau partial din bugetul local si a spitalelor publice din reteaua autoritatilor administratiei publice locale, la data de 31 octombrie 2014 si neachitate pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.

Totodată, 203 milioane lei vor fi alocaţi pentru achitarea ratelor de capital aferente imprumuturilor contractate de unitatile/subdiviziunile administrativ-teritoriale de la Ministerului Finantelor Publice, din varsaminte din privatizare, cu termen de plata in perioada 2014-2015.

152,1 milioane lei vor fi alocaţi pentru finalizarea proiectelor ex-ISPA de la Ministerul Transportului si Secretariatului General al Guvernului, iar 144,5 milioane lei – pentru a finanta contravaloarea sentintelor definitive si irevocabile ale Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare, a obligațiilor de plata catre terti prestatori de servicii si lucrari, precum si a sumelor necesare platii integrale a sprijinului producatorilor agricoli.

Darius Vâlcov: Creşterea pensiilor şi a salariului minim va fi inclusă în bugetul pe 2015

Mai multe zeci de milioane de lei vor merge către spitale şi armată, după cum urmează:

30 milioane lei vor merge in plata arieratelor pentru spitalele din subordinea Ministerului Transportului, Ministerului Sanatatii si Ministerului Justitiei

56,0 milioane lei sunt destinate finanțarii drepturilor asistentilor personali ai persoanelor cu handicap grav

40,6 milioane – subvenții pentru Societatea Comerciala de Transport cu Metroul Bucuresti „Metrorex” – S.A.
60,0 milioane lei asigura decontarea biletelor speciale de calatorie gratuita de care au beneficiat unele categorii sociale

4 milioane lei merg catre finanțarea restaurarii monumentelor istorice precum si pentru Palatul Culturii din Iasi
Totodata, s-a suplimentat bugetul SRR si SRTv cu suma de 28 milioane lei

Ponta: Bugetele MApN, SIE, SRI, SPP şi STS au fost avizate în principiu în CSAT

In scopul cresterii capacitatii operationale a Armatei Romane, 100 milioane lei sunt destinate achizitiilor de materiale, active fixe, servicii, lucrari pentru efectuarea de reparatii curente si reparatii capitale la tehnica de lupta si echipamente militare.