Darius Vâlcov rămâne sub control judiciar, dar poate părăsi ţara

Fostul ministru al Finanțelor, Darius Vâlcov, precum și fostul primar al municipiului Slatina, Minel Prina, inculpați pentru infracțiuni de corupție într-un dosar pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), rămân sub control judiciar, dar nu mai au obligația de a nu părăsi țara, conform deciziei luată de magistrații acestei instanțe la termenul din 15 iunie.

16 iun. 2016, 14:11
Darius Vâlcov rămâne sub control judiciar, dar poate părăsi ţara

Potrivit soluției pronunțată de magistrații ICCJ pe 15 iunie, Darius vâlcov, Minel Prina, Lucian Șușală, Bogdan Timofte și Cristian Tomescu rămân sub control judiciar, măsură al cărui conținut este modificat față de termenele anterioare în sensul că persoanele inculpate nu mai au obligația de a părăsi țara. În cazul lui Vâlcov a fost înlăturată și interdicția de a lua legătura cu Andra Bărbulescu, martor în dosar.

„Menține măsura preventivă a controlului judiciar luată față de inculpații Vâlcov Darius-Bogdan, Prina Minel Florin, Șușală Lucian Petruț, Timofte Petre Bogdan și Tomescu Constantin Cristian. Modifică conținutul măsurii controlului judiciar în ceea ce îi privește pe inculpații Vâlcov Darius-Bogdan, Prina Minel Florin, Șușala Lucian Petruț, Timofte Petre Bogdan și Tomescu Constantin Cristian, în sensul ca înlătură obligația de a nu părăsi țara (…), iar în ceea ce îl privește pe inculpatul Vâlcov Darius-Bogdan înlătură și obligația de a nu comunica cu martora Bărbulescu Andra”, se arată în soluția publicată pe portalul instanței.

Soluția poate fi contestată în termen de 48 de ore.

Un nou termen în dosar a fost anunțat pentru 7 septembrie, însă a fost stabilit și un termen intermediar pentru verificarea legalității și temeiniciei măsurilor preventive în data de 2 august.

Acest dosar aflat pe rolul ICCJ, în care sunt inculpați Vâlcov, Prina, Șușală, Timofte și Tomescu, are ca obiect infracțiuni de corupție, iar ca obiecte secundare, traficul de influență, falsul în înscrisuri sub semnătură privată, spălarea de bani și evaziunea fiscală.

În luna mai 2015, fostul ministru al Finanțelor, Darius Vâlcov, a fost trimis în judecată de procurorii DNA în dosarul în care este acuzat de săvârșirea infracțiunii de trafic de influență. Vâlcov a fost acuzat de DNA de trafic de influență pentru că ar fi primit aproximativ două milioane de euro de la Theodor Berna, administratorul companiei Tehnologica Radion, firmă care a derulat contracte cu Compania de Apă Olt pentru extinderea rețelelor de apă și canalizare din orașele Slatina, Scornicești și Potcoava.

Darius Vâlcov mai este trimis în judecată pentru fapte de corupție și într-un alt dosar având ca obiect luarea de mită, aflat la Tribunalul Olt, în acest caz termenul fiind stabilit pe 6 iulie.

Și în dosarul aflat la Tribunalul Olt, Vâlcov este pus sub control judiciar, însă magistrații din aceste instanțe au decis, la termenul din 13 iunie, că Vâlcov are obligația să „nu depășească limita teritorială a României, decât cu încuviințarea prealabilă a organului judiciar în fața căruia se află cauza”. Soluția pronunțată de Tribunalul Olt poate fi contestată. Următorul termen în dosarul aflat la Tribunalul Olt a fost stabilit pe 6 iulie.

Vâlcov ar putea pleca din țară dacă solicită acest lucru Tribunalului Olt și dacă magistrații aprobă cererea.