De cât trafic are nevoie un canal românesc de YouTube pentru a câştiga 1.000 de euro

YouTube reprezintă și cea mai viabilă platformă de monetizare a creațiilor proprii. Dar cât valorează conținutul video românesc pe YouTube și cât de repede sau de greu ajung creatorii români de conținut video să câștige sume decente de bani?

26 ian. 2017, 18:58
De cât trafic are nevoie un canal românesc de YouTube pentru a câştiga 1.000 de euro

YouTube nu discriminează tipurile sau creatorii de conținut. În schimb, în funcție de oferta de reclamă și demograficele cerute de advertiseri, YouTube plătește diferit de la o țară la alta pentru publicitatea afișată.

Calculele se fac pe baza așa-numitului CPM (Cost Per Mille), indicator folosit pentru a arăta cât câștigă un creator de conținut la mia de afișări monetizate. Este foarte important să se facă distincția între afișările obișnuite și afișările monetizate.

Potrivit profit.ro, CPM-ul diferă de la țară la țară. În acest moment, pentru România, CPM-ul este 0,52 euro. Adică la fiecare mie de vizualizări monetizate autorul câștigă 52 de eurocenți.

Valoarea CPM-ului nu se raportează la țara autorului, ci la cea a utilizatorilor. Dacă un clip este vizionat în proporție de 80% de români și 20% de americani, monetizarea va fi calculată prin înmulțirea a 80% din afișările monetizate cu CPM-ul pentru România, înmulțirea a 20% cu CPM-ul pentru Statele Unite și însumarea celor două cifre. Din nou, de reținut că este vorba de afișările monetizate.

Presupunând că la channel X se uită doar români, se poate calcula ușor de cât trafic este nevoie pentru a câștiga 1.000 de euro.

La un CPM de 0,52 euro, pentru a câștiga 1.000 de euro sunt necesare 1.923.076 de afișări monetizate (care au afișat cel puțin o reclamă). Cum afișările monetizate reprezintă 2,5% (a 40-a parte) din totalul afișărilor, înseamnă că pentru a câștiga 1.000 de euro, un canal românesc de YouTube are nevoie de 76.923.040 de vizualizări.