De ce a durat 30 de ore transportarea Monicăi Iacob Ridzi de la Cluj la Jilava. Explicaţia ANP

Monica Iacob Ridzi a ajuns de la Penitenciarul Spital Jilava după un drum de aproape 30 de ore. Fostul ministru şi-a cerut transferul de la Gherla pentru că are nu mai puţin de 13 boli, unele dintre ele foarte periculoase, care i-ar putea aduce și moartea. Medicii o vor consulta și se va decide dacă va fi transferată la un spital obişnuit, sub pază, sau va fi îngrijită la Jilava. Tot miercuri, conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor a explicat de ce a durat atât de mult transportul.

RomaniaTV.net
04 mart. 2015, 12:33
De ce a durat 30 de ore transportarea Monicăi Iacob Ridzi de la Cluj la Jilava. Explicaţia ANP

„Transferul deţ›inuţ›ilor între unităƒţ›ile penitenciare se realizeazムîn baza unui grafic şi orar aprobat, de căƒtre directorul general al Administraţ›iei Naţ›ionale a Penitenciarelor (…)  cu autobuze şŸi autospeciale de capacitate mare, omologate R.A.R, prevăƒzute cu trape de aerisire-ventilaţie, fiind amenajate pentru a asigura condiţii de iluminare şŸi aerisire corespunzăƒtoare. (…) Transportul cu autosanitarele aflate în dotarea sistemului penitenciar se realizeazムla recomandarea medicului specialist, în funcţie de starea clinicムa deţ›inuţ›ilor, ţ›inându-se cont de criterii medicale şi epidemiologice. 

Între unitatea de expediţ›ie şi cea de destinaţ›ie se realizeazムopriri în penitenciarele tranzitate, pentru accesul deţ›inuţ›ilor la grupuri sanitare, apムpotabilăƒ, locuri special destinate fumatului şi cabinete medicale, în caz de necesitate. Pe parcursul deplasăƒrii se asigurムpachet cu hranムrece şi apムpotabilăƒ. Pentru igiena, hrăƒnirea şi odihna deţ›inuţ›ilor, pe durata transferului, deţ›inuţ›ii sunt cazaţ›i temporar în anumite unităƒţ›i penitenciare, pentru aproximativ 12 ore”, precizează conducerea Admnistraţiei Naţionale a Penitenciarelor, într-un comunicat, ca reacţie la nemulţumirile exprimate public de soţul fostului ministru al Tineretului, Monica Iacob Ridzi.

Referitor la cazul Monicăi Iacob Ridzi, conducerea ANP menţ›ionează căƒ, „la recomandare formulatムde medicul unităƒţ›ii de detenţ›ie, deţ›inuta în cauzムa fost transferatムla un penitenciar spital, pentru evaluare medicalムde specialitate. Aceasta a plecat de la Secţ›ia ExterioarムCluj, luni, 02.03.2015 şi a fost cazatムla un penitenciar aflat pe traseu, în cursul aceleiaşi zile, dupムaproximativ 3 ore şi 30 de minute. În dimineaţa zilei de 03.03.2015, deţ›inuta a plecat spre unitatea de destinaţ›ie, Penitenciar Spital Jilava, fiind consultatムla cabinetul medical al unităƒţ›ii înainte de deplasare. Pe traseu, pentru a asigura accesul la grup sanitar, apムpotabilムşi mişcare în aer liber au fost efectuate cinci opriri, iar pentru a confirma starea de săƒnăƒtate a deţ›inutei, aceasta a fost prezentatムla cabinetul medical al unuia din penitenciarele aflate pe traseu”.

De asemenea, ANP precizează în comunicat că „durata transferului se justificムprin faptul cムsunt tranzitate mai multe unităƒţ›i de detenţ›ie în cadrul rutelor stabilite, pentru transportarea mai multor persoane condamnate, cu scopul de a se asigura prezentarea în faţ›a organelor judiciare, internarea/ externarea în/din penitenciarele spital, executarea pedepsei în funcţ›ie de regim.

Tiberiu Iacob Ridzi s-a arătat revoltat de faptul că în cazul Monicăi Iacob Ridzi durata transportului de la Penitenciarul Gherla la Penitenciarul Spital Jilava a fost mai mare de 30 de ore în condiţiile în care fostul ministru are mari probleme de sănătate.