De ce avem coşmaruri?

Ce stă la baza producerii acestui delir nocturn şi ce scop au? Acestea sunt unele dintre cele mai frecvente întrebări când vine vorba de coşmaruri.

05 nov. 2016, 14:33
De ce avem coşmaruri?

Ce este un coşmar?

Profesorul asociat al Şcolii de Medicină din Colorado susţine că ele sunt, de fapt, o mulţime de tipuri de vise înspăimântătoare care apar în toate stadiile somnului. Terorile nocture, de exemplu, care se manifestă prin experimentarea unui sentiment puternic de frică şi, uneori, cu somnambulismul au tendinţa de a apărea la jumătatea ciclului somnului, în timpul somnului adânc şi oamenii care trec prin aceste momente se trezesc cu o inexplicabilă senzaţie de teamă. Coşmarurile, însă, sunt experimentate în timpul fazei de mişcări rapide a ochilor, care apare la finalul ciclului de somn. Potrivit celor spuse de Pagel, acestea sunt doar nişte vise cu o poveste înspăimântătoare şi sunt extrem de comune, afectând pe oricine la un moment dat.

Potrivit unu studiu recent, citat de descopera.ro, un procentaj de 5% până la 8% dintre adulţi se confruntă cu coşmaruri, pe când în cazul copiilor sub 12 ani procentul este mai ridicat: între 20% şi 39%. În majoritatea cazurilor nu reprezintă o problemă serioasă, mai ales dacă ne-am confruntat cu o situaţie problematică în timpul zilei sau am avut contact cu relatarea unor momente înspăimântătoare, precum vizionarea unui film horror.

Lucrurile devin mai complicate atunci când coşmarurile îi împiedică pe oameni să doarmă normal şi să se odihnească, iar în timpul zilei sunt extenuaţi.

De ce avem coşmaruri?

Stresul posttraumatic a fost identificat drept o cauză majoră în apariţia coşmarurilor, persoanele care au trecut prin experienţe traumatizante experimentând coşmaruri foarte des. Un studiu a arătat că în 80% dintre cazuri, astfel de persoane se confruntă cu acest tip de vise, iar un altul a dezvăluit faptul că 53% dintre veteranii Războiului din Vietnam se confruntă, de asemenea, cu astfel de vise.

S-a observat că o parte a creierului responsabilă de controlul fricii şi al anxietăţii, amigdala, are o activitate crescută în cazul oamenilor care se confruntă cu stresul post-traumatic şi care se confruntă cu coşmaruri în timpul nopţii.

Pot coşmarurile să te afecteze?

„Consider că aceste vise sunt minunate. Visele normale sunt, de fapt, un răspuns cognitiv al modului în care creierul funcţionează, pe când coşmarurile oferă un răspuns cu privire la ceea ce se întâmplă în mintea ta”, este de părere Pagel. Coşmarurile ne pot ajuta să ne înţelegem propriul psihic, iar din acest punct de vedere pot fi benefice, mai ales când vine vorba de creativitatea interioară nedescoperită încă. Tocmai de aceea, Pagel spune că persoanele care se confruntă cu coşmarurile au o personalitate creativă.

Mai mult, multe persoane se confruntă cu momente de somnambulism, atunci când ei reacţionează fizic în faţa viselor şi apare atunci când partea din creier resonsabilă de paralizarea muşchilor în timpul somnului nu funcţionează în parametri normali, astfel că persoanele se pot ridica şi pat şi se pot mişca prin cameră.