De ce căscăm? Un mister al corpului uman care are legatura cu creierul

De cele mai multe ori asociem cascatul cu plictiseala sau starea de somnolenta, insa cercetatorii au descoperit ca este un fenomen benefic pentru sanatate. Ne ajuta sa ne racorim creierul.

RomaniaTV.net
15 dec. 2013, 08:28
De ce căscăm? Un mister al corpului uman care are legatura cu creierul

Cercetatorii de la Universitatea Princeton au descoperit ca acest fenomen regleaza temperatura creierului si previne supraincalzirea. Cascatul racoreste creierul, in timpul procesului, aerul cald fiind inlocuit cu un aer mai rece.

Ce este cascatul

Cascatul este o actiune involuntara si uneori contagioasa, care nu este inca inteleasa pe deplin de catre cercetatori. Se par insa ca oamenii casca inca din stadiul de fetus, de la 11 saptamani.

Cascatul apare de obicei atunci cand suntem plictisiti sau obositi, iar respiratia este sacadata. Acest lucru inseamna ca organismul nostru primeste mai putin oxigen, iar cascatul ne ajuta sa oxigenam sangele.

Cascatul racoreste creierul

Creierul uman este precum un computer, sunt de parere specialistii. Pentru a functiona cat mai eficient are nevoie de aer rece. Atunci cand nu primeste suficient aer, creierul incearca sa gaseasca noi modalitati de procurare a aerului.

Cascatul opereaza precum precum o fereastra termala, care ajuta la oxigenarea creierului. Chiar si atunci cand temperatura exterioara depaseste temperatura corpului uman, in timpul procesului de cascat creierul primeste aer proaspat.

Continuarea pe ele.ro