De ce e important să tratezi apneea de somn

Petrecem aproximativ o treime din viață dormind. Astfel, organismul se reface și se încarcă cu necesarul zilnic de energie. Apneea nu doar că afectează calitatea somnului, ci predispune și la apariția altor probleme de sănătate.

21 feb. 2017, 08:57
De ce e important să tratezi apneea de somn

Sindromul de apnee în somn (SAS) este o afecțiune potențial severă, care constă în oprirea repetată a respirației în timpul somnului, timp de câteva secunde, până la un minut sau chiar mai mult, în decurs de 1 oră. Cel mai des întâlnit simptom al apneei de somn este sforăitul.

Persoanele predispuse la apariția acestei afecțiuni sunt cele supraponderale, care au peste 65 de ani, fumează sau consumă alcool în exces sau au polipii sau amigdalele mărite. Apneea este de 2 feluri. Apnee obstructivă de somn, care este și cea mai frecventă, și apnee de somn centrală.

Prima este cauzată de un blocaj al căilor respiratorii, deoarece țesuturile moi, cum este faringele, se relaxează în timpul somnului. Apneea de somn centrală apare atunci când creierul nu mai transmite semnalele corecte mușchilor responsabili cu respirația.

Sforăitul, simptom frecvent

În general, bărbații sunt cei care sforăie cel mai des. Acest simptom apare atunci când căile aeriene de la nivelul nasului și a gâtului se îngustează sau se blochează. Țesuturile căilor aeriene vibrează, ceea ce duce la apariția unui sunet șuerat sau răgușit.

Pentru diagnosticul corect al apneei de somn se recurge la monitorizarea somnului în cabinete specializate. În timpul episoadelor de apnee persoana nu este conștientă de scurtele episoade de trezire și nici de prezența sforăitului. Oboseala excesivă de pe parcursul zilei, chiar dacă somnul a durat 7-8 ore, lipsa de concentrare, insomnia și durerile de cap, în special dimineața, sunt alte manifestări ale apneei de somn.

Afectează inima și creierul

Din cauza întreruperilor repetate ale respirației, nivelul de oxigen din sânge scade. Astfel, inima și creierul sunt slab oxigenate, ceea ce le afectează buna funcționare. Vasele de sânge se îngustează, ceea ce duce la creșterea tensiunii arteriale.

Sistemul cardiovascular are cel mai mult de suferit, deoarece hipertensiunea provoacă aritmii, care, în timp, duc la infarct miocardic. De asemenea, din cauza fluctuațiilor tensiunii arteriale, vasele de sânge se slăbesc și crește riscul producerii accidentului vascular cerebral. Privarea organismului de oxigen are efect advers și asupra secreției de insulină. Apare rezistența organismului la acest hormon, ceea ce duce la creșterea nivelului de glucoză din sânge.

Info

Pe lângă sistemul cardiovascular, și cel digestiv este afectat de apneea de somn. Din cauza presiunii intratoracice crescute, pot apărea refluxul gastroesofagian și refluxul laringofaringian.

Sfatul specialistului

Dr. Andra Mălăuț, medic specialist pneumologie, Medicover, București

Pentru stabilirea diagnosticului, în cabinetele de somnologie, se monitorizează pacientul în timpul nopții, prin testul poligrafiei. Este o metodă de diagnostic neinvazivă și nedureroasă, care constă în montarea pe toracele pacientului a unui mic dispozitiv ce trebuie purtat în timpul noptii, împreună cu mai mulți senzori. Acest dispozitiv înregistrează o serie de parametri: mișcările toracelui,fluxul de aer la nivelul nasului, perioadele de pauză,frecvența pulsuluiși cantitatea de oxigen din sânge. Medicul specialist interpretează înregistrarea și poate evalua atât prezența, cât și severitatea SAS, pentru a prescrie o anumită linie de tratament.

Află dacă suferi de apnee de somn AICI