De ce este mai bun vinul vechi, dar şi mai scump. Care este secretul

Deşi este o ocupaţie veche de când lumea, fabricarea vinului este şi o ştiinţă, pe care cercetătorii încă o analizează cu interes. Orice greşeală în procesul fabricării vinului poate face ca întreaga producţie să fie compromisă.

02 nov. 2014, 06:41

Chiar dacă nu sunteţi un degustător profesionist, cu siguranţă aţi observat că multe vinuri mai vechi au un gust diferit, mai plăcut, decât vinurile din sticlele îmbuteliate recent, chiar dacă toate provin din aceeaşi vie. Care este secretul?

Un vin vechi cu adevărat deosebit este Origini – Sauvignon Blanc de la Budureasca

Cele mai importante în procesul de învechire a vinului sunt taninurile. Acestea sunt molecule produse de struguri, în pielea, carnea şi seminţele fructului. Taninurile au proprietăţi antifungice şi sunt cele care dau strugurelui şi vinului gustul specific puţin amar şi care vă pot lăsa în gură o senzaţie de uscăciune, având un efect astringent.

Tot ele sunt responsabile cu mirosul vinului, intercaţionând cu alcoolul din vin şi conferindu-i aroma specifică de fructe. Astfel, în cazul unui vin mai vechi, aceste taninuri mature conferă un gust mai plăcut. În timpul procesului de fermentaţie, taninurile sunt alterate de moleculele de oxigen care pătrund în sticlă prin dop.

Vinurile româneşti de Budureasca, premiate cu aur la nivel internaţional

Dar, dacă oxidarea are loc prea repede taninurile nu vor mai putea neutraliza aceste molecule şi vinul va avea gust neplăcut.

Producătorul de vin poate controla cantitatea de taninuri pe care o vrea. Vinul care rezultă dintr-un contact mai îndelungat între strugurii zdrobiţi şi pielea şi seminţele pline de taninuri va avea un gust amărui la început, dar în timp va fi foarte apreciat.

CONCURS: Cum poţi câştiga premii importante

Vinul are o culoare galben-verzui cu arome de agrişă şi note fine de flori de soc. Este un vin echilibrat cu un caracter erbaceu plăcut simţit în palatul cavităţii bucale. Fructuozitatea este în echilibru cu aciditatea, aceasta ieşind în evidenţă în special pe postgust, ceea ce face acest vin cu o companie ideală pentru preparate culinare.

Citeşte şi:

24 de medalii de aur şi argint pentru vinurile româneşti de Budureasca