De ce îmi sângerează gingiile?

Igiena orală este un subiect destul de sensibil care, dacă nu este tratat cu atenția cuvenită, poate să-ți dea mari bătăi de cap. Sănătatea gingiilor tale poate să-ți influențeze starea de spirit și sănătatea.

26 mai 2017, 07:31
De ce îmi sângerează gingiile?

Atunci când vine vorba de medicul dentist și de vizita în cabinetul său, o mare parte din oameni au o ușoară senzație de teamă sau panică sau pur și simplu ar face orice doar să nu ajungă pe scaunul dentistului.

Cu cât amâni mai mult vizita într-un cabinet stomatologic cu atât mai greu ar putea să îți fie. Astfel că medicul stomatolog, specialist în implantologie Alexandra Diroescu a transmis un mesaj pentru cititorii Click!Sănătate care se confruntă cu sângerărle gingivale.

Sângerarea anunță instalarea paradontozei?

Sunt destul de frecvente întrebările pe care pacienții le pun în legătură cu sănătatea gingivală. De obicei este singurul semn pe care îl au, boala gingivală având o evoluție „tăcută”. Când vine vorba despre o problemă medicală, de obicei asocierea se face cu durere, jenă, discomfort. Ei aflați că sângerarea gingiilor este primul semn al parodontozei și uneori singurul. Odată instalată, parodontoza nu mai poate fi remisă, ci cel mult ținută sub control. Finalul bolii parodontale este mobilitatea dinților și pierderea lor.

Când apare sângerarea?

La început sângerarea apare în timpul periajului, apoi, nerezolvată, problema se extinde și în timpul mesei, la simpla clătire a gurii sau chiar spontan. Boala gingiilor denumită și boala parodontală are foarte mulți factori declanșatori locali, care țin de igienă, tartru, fumat, consum de alcool în exces, carii sau lipsa unor dinți, sau generali care se referă la boli asociate: diabet, tratament chimioterapic sau prin radiații, afecțiuni ale glandelor endocrine cum ar fi tiroida.

Despre moștenirea genetică nu s-a tras încă o concluzie clară. Cert este că structura dinților și a gingiilor, componența salivei, diversele boli generale se moștenesc, ceea ce poate duce indirect la boală parodontală. Educația privind alimentația si igiena se preiau din familie și pot influența apariția problemele de această natură.

Cum previi acest simptom?

Dacă nu exagerezi cu periajul și folosești o periuță adecvată și totuși gingiile sângerează nu este normal. Trebuie să te vadă un medic dentist care va căuta cauza problemei tale. De cele mai multe ori cauza este tartrul format care irită gingiile și nu permite igienizarea lor corectă și completă. În acest caz soluția este simplă: detartraj, periaj profesional și air-flow urmate de folosirea unei ape de gură și a unei paste de dinți antiplacă. O pastă de dinți complexă, ce conține substanțe antiplacă îndepărtează bacteriile ce contribuie la inflamarea gingiilor și așa iritate de tartru. Gelurile speciale cu substanțe antiseptice sunt de asemenea indicate. Ața dentară și dușul bucal completează igiena ta zilnică și te protejează de problemele gingivale.

Dacă după toate acestea problema persistă, cauza este în altă parte. Obiceiurile vicioase exagerate la care nu s-a renunțat, cum ar fi fumatul de țigări, pipă, trabucuri, consumul de alcool în cantități mari, mai ales tării, consumul de droguri, pot fi o explicație. Ele acționează prin iritație locală permanentă, scăzând imunitatea locală și capacitatea de apărare a gingiilor. Deci haideți să renunțăm la vicii!

Dacă tot nu am depistat sursa problemei, atunci trecem la investigații mai amănunțite. Putem analiza compoziția depunerilor de pe dinți, gingii sau limbă și în cazul în care laboratorul de analize ne comunică existența unei bacterii nedorite, se poate face tratament cu antibiotice specifice. Dacă există o boală generală asociată, atunci nu putem decât să încercăm să ținem sub control atât boala, cât și problema gingivală. Pentru protecția gingiilor avem la îndemână detartrajul, igiena corespunzătoare, apa de gură și pasta de dinți antiplacă, gelurile antiseptice.

Cât de des ar trebui făcut detartrajul?

Frecvența detartrajului trebuie sa fie de 2 ori pe an pentru a ajuta la realizarea igienizării zilnice corecte. Dacă ai în familie cel puțin o persoană cu sângerări gingivale, mergi la fiecare 6 luni la un control la medicul tău dentist. Nu este obligatoriu să ai și tu aceeași problemă, dar poți depista din timp o eventuală predispoziție. Dacă ai o respirație cu un miros care te deranjează, mergi la medicul tău dentist și nu te mulțumi doar să consumi dropsuri sau gumă de mestecat. Ea poate ascunde probleme gingivale care se pot accentua în timp.

Află mici trucuri pentru a te bucura de o dantură sănătoasă AICI