De ce nu ar trebui să bei apă din sticle de plastic care au stat la soare

În special în zilele toride de vară, ai tendinţa să te îndrepţi rapid către sticla de plastic uitată în maşină, în care mai găseşti câteva guri de apă menite să îţi potolească setea nebună. Doar că un astfel de obicei este orice, mai puţin sănătos. Motivul? Substanţele nocive ascunse în atât de răspânditele sticle de plastic care, în urma expunerii la temperaturi ridicate, se scurg în apa din recipient!

13 iun. 2015, 22:16
De ce nu ar trebui să bei apă din sticle de plastic care au stat la soare

Ambalajele de plastic sunt folosite la o multitudine de produse din comerţ, de la caserole la biberoane şi banalele sticle de apă şi de băuturi răcoritoare. Însă, în ultimii ani, experţii în domeniu au atras atenţia asupra pericolului pe care folosirea excesivă a acestor ambalaje – şi, mai grav, expunerea lor la temperaturi ridicate – îl poate avea asupra sănătaţii.

Testele au arătat că, atunci când plasticul – cel obţinut din polietilenă tereftalat – este expus la temperaturi ridicate (ca în cazul în care o sticlă de plastic este lăsată în bătaia directă a soarelui sau o caserolă de plastic cu mâncare este încălzită în cuptorul cu microunde), substanţele care îl compun se scurg în conţinutul recipientului, fie el lichid ori solid.

Compuşii nocivi din sticlele de plastic

Sticlele de apă pe care le preferăm adesea pentru a înlocui consumul de apă de la robinet ne expun unor pericole nevăzute, dar cât se poate de reale pe termen lung. Mai concret, este vorba despre expunerea la compuşii regăsiţi în materialul plastic care, deşi ajung în organismul nostru în cantităţi infime, în timp riscă să se acumuleze şi să favorizeze o varietate de boli potenţial grave.

Iată-i pe cei mai comuni şi mai periculoşi:

1. Bisfenolul A (BPA)

Bisfenolul A este una dintre cele mai problematice substanţe regăsite în materialele plastice. Fiind un compus organic care imită estrogenul, BPA influenţează sistemul endocrin şi buna sa funcţionare, periclitând şi activitatea creierului, a metabolismului şi a sistemului imunitar.

Un studiu publicat în luna septembrie a.c. şi efectuat de cercetători de la Universitatea din Florida, SUA, a analizat 16 branduri distincte de apă îmbuteliată în recipiente de plastic şi a ajuns la câteva concluzii îngrijorătoare: asemenea sticle, expuse la temperaturi ridicate (de peste 70 grade Celsius), măresc concentraţia de bisfenol A care ajunge în lichidul din recipiente.

2. Ftalaţii

Ftalaţii sunt acei compuşi care conferă elasticitate plasticului – aşa cum se întâmplă în cazul tipului folosit la fabricarea sticlelor de apă. La fel ca BPA, şi ftalaţii sunt disruptori endocrini care, pe termen lung, riscă să aibă efecte nocive asupra ficatului, rinichilor şi sistemului reproducător, atât la femei, cât şi la bărbaţi.

3. Dioxinele

Dioxinele sunt substanţe extrem de periculoase, iar cantitatea acestor compuşi care ajunge în sânge în urma expunerii sticlelor de plastic la soare nu este deloc neglijabilă. În cazul unui consum de apă pe termen lung din recipiente de plastic cu un conţinut ridicat de doxine, rişti să te confrunţi cu dereglări hormonale, boli reproductive, diabet, disfuncţii ale sistemului imunitar, afecţiuni ale sistemului nervos, cancer etc.