De ce nu e bine să porţi pantaloni în biserică dacă eşti femeie

Este binecunoscut faptul ca femeile ar trebuie sa intre in biserica cu fusta lunga, broboada pe cap si lipsite de machiaj. Motivul tine de faptul ca femeile pot atrage atentia sau starni ispita in randul enoriasilor, care nu vor mai putea sa se concentreze la rugaciune, informeaza ortodoxia.me.

19 mai 2017, 18:03
De ce nu e bine să porţi pantaloni în biserică dacă eşti femeie

În principiu, femeia ispiteşte şi fără să vrea, prin hainele sale, prin corpul său, prin frumuseţea fizică ce o posedă, de aceea nu este îngăduit femeilor să intre în Biserică în pantaloni, cu haine strâmte pe corp, cu capul descoperit, cu farduri, machiaj, vopsele, bijuterii sau parfumuri.

Pentru că la biserică ne ducem să ne rugăm curat, să ne plângem păcatele, să fim cu gândul la Dumnezeu, nu la cele pământeşti, lumeşti. Ori, femeia intrând astfel în Biserică, este imposibil să nu atragă atenţia asupra ei, să nu ispitească, tulburând astfel liniştea şi gândul celorlalţi, mintea nemaifiind nicidecum la rugăciune.

Biblia, la Deutronom 22,5 spune clar: „Femeia să nu poarte îmbrăcăminte bărbătească, şi bărbatul să nu se îmbrace cu haine femeieşti; căci oricine face lucrurile acestea este o urâciune înaintea Domnului, Dumnezeu.” Iar CANONUL 13 Gangra (OSÂNDA FEMEILOR CARE ÎMBRACĂ VEŞMINTE BĂRBĂTEŞTI) spune: „Dacă vreo femeie, din asceză părută, şi-ar schimba îmbrăcămintea, şi în locul hainei femeieşti obişnuite, ar lua îmbrăcăminte bărbătească, să fie anatema.”

Şi pe deasupra, să vezi o femeie îmbrăcată în pantaloni este un lucru chiar urât, care o face să-şi piardă din feminitate. Modelul suprem pentru femeie trebuie să fie Maica Domnului – vrednică de urmat în vestimentaţie şi în virtuţi. Şi o altă interdicţie este expusă în CANONUL 17 Gangra (FEMEILE SĂ NU-ŞI TUNDĂ PĂRUL): „Dacă vreuna dintre femei, pentru asceză părută, şi-ar tunde părul ce i l-a dat Dumnezeu spre aducerea-aminte de supunere, să fie anatema ca una ce strică porunca supunerii.”Baticul sau eşarfa, au rolul de a acoperi părul, ele nu se pun pe post de bentiţă sau de fantezie.

Citeşte şi Picturi şocante într-o biserică din Satu Mare: Diavolul, desenat lângă o femeie goală FOTO