De ce sunt mai stresaţi copiii de azi?

Stresul este o notiune cu care deja ne-am obisnuit. Cand eram mici, noi, parintii, am auzit de cuvantul "stres" abia inspre anii adolescentei si cei care ne vorbeau despre stres nu stiau foarte bine sa ni-l defineasca. Era mai degraba o stare care aduna mai multe ingrijorari si agitatii la un loc si care genera in starea psihica, mentala a persoanei, un disconfort sau chiar o tulburare in corp. Cu greu am invatat sa recunoastem stresul la noi sau la cei din jur, iar acum suntem nevoiti sa traim cu stresul brat la brat.

11 oct. 2018, 20:29
De ce sunt mai stresaţi copiii de azi?

Mai nou, insa, auzim chiar si de la specialisti in pedagogie si psihologie ca in ziua de astazi copiii sunt stresati si ei, oricum cu mult mai mult decat eram noi odinioara. Multi parinti se intreaba neincrezatori: „Dar de ce sa fie stresat? Doar e copil; ce griji are el ca sa justifice o stare de stres?”

Stii ce cuvinte iti pot traumatiza copilul, iar ranile sa nu se vindece niciodata?

Ei bine, nu este chiar asa. Chiar daca expresia „a fi stresat” tine mai degraba de maturitate decat de copilarie, studiile arata ca si cei mici au surselelor de stres, angoase si frustrari. Cand un copil este stresat, nu este in apele lui, este nervos, obraznic, rebel, greu de inteles sau de suportat de propriul sau anturaj familial. Practic, este ca o rezerva de emotii negative care mocnesc in el si care il fac din om… neom, spre disperarea noastra care oricum suntem cu nervii intinsi la maximum din cauza propriilor noastre stresuri de peste zi.

De ce ar fi copiii stresati? Sau mai stresati decat eram noi in copilarie? Pai… de ce nu ar fi?

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.