De ce trăiesc femeile MAI MULT decât bărbaţii

Rezultatele unui studiu au sugerat că sistemele imunitare ale femeilor îmbătrânesc mai încet decât cele ale bărbaţilor. Astfel, se pare că această încetinire a declinului le ajută pe femei să trăiască mai mult.

16 mai 2013, 12:58
De ce trăiesc femeile MAI MULT decât bărbaţii

Oamenii de ştiinţă au analizat probe de sânge prelevate de la voluntari clinic sănătoşi cu vârste cuprinse între 20 şi 90 de ani, potrivit descopera.ro.

În rândul ambelor sexe s-a constatat că numărul total de celule sanguine deţinute de o persoană scad odată cu înaintarea în vârstă. Neutrofilele sunt un tip de celule albe responsabil cu protecţia împotriva infecţiilor. Ele sunt produse în măduva spinării şi eliberate în luxul sanguin pentru a călători acolo unde este nevoie de ele.

Şi numărul limfocitelor, un alt tip de celule albe asociate cu susţinerea imunităţii, descreşte la bărbaţi odată cu înaintarea în vârstă, dar creşte la femei. 

În general, bărbaţii tineri au un nivel mai ridicat de limfocite, comparativ cu femeile de aceeaşi vârstă. Totuşi, odată ce oamenii înaintează în vârstă, bărbaţii şi femeile ajung să aibă un nivel similar de limfocite.

Procesul de îmbătrânire este diferit pentru bărbaţi şi femei, din multe motive. Femeile au mai mult estrogen decât bărbaţii, iar asta pare să le apere de boli cardiovasculare până la menopauză. Hormonii de sex afectează şi sistemul imunitar, mai ales anumite tipuri de limfocite„, a explicat Katsuiku Hirokawa, de la Tokyo Medical & Dental University Open Laboratory.