De ce vrea Iohannis ca procurorul general să stea la masa CSAT

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că nu se încalcă separaţia puterilor în stat prin cooptarea procurorului general în CSAT şi a explicat de ce acesta trebuie să facă parte din Consiliu.

07 ian. 2015, 09:52
De ce vrea Iohannis ca procurorul general să stea la masa CSAT

Klaus Iohannis a precizat, la Adevarul Live, că includerea procurorului general în CSAT este „o chestiune care ar trebui foarte bine judecată”. 

Şeful statului a argumentat propunerea sa prin faptul că CSAT nu se ocupa numai de apărarea ţării, ci si de securitatea naţională, iar lupta anticorupţie şi lupta impotriva crimei organizate sunt probleme de securitate naţională, care ţin de procurori.

Klaus Iohannis propune ca PROCURORUL GENERAL să fie membru CSAT

Iohannis a arătat că, în condiţiile în care ministrul Transporturilor este membru al Consiliului, la fel de bine poate fi şi procurorul general: Sper să prindem zilele când sunt atât de puţini corupţi încât nu mai constituie o problemă de securitate naţională. (…) Chiar cred ca problemele de care se ocupă procurorul general sunt la fel de relevante ca şi cele care tin de ministrul Transporturilor”.

Preşedintele a respins acuzaţiile conform cărora s-ar încălca separaţia puterilor în stat prin cooptarea procurorului general în CSAT.

Nu este vorba de incalcarea separatiei puterilor in stat, este mai degraba vorba de colaborarea puterilor in stat. Trebuie să ieşim dintr-o paradigmă instaurată în mod nefericit. Multă lume crede că cele trei puteri în stat trebuie să se păzească reciproc. Mi se pare foarte normal să colaboreze toţi cei care pot să o facă pentru a rezolva problemele de securitate naţională. Toată lumea trebuie să colaboreze pentru a rezolva problemele României, cum sunt problemele de securitate naţională”, a conchis Iohannis.

 .