De la ce vârstă trebuie să se spele COPIII pe dinţi? Cum alegem PASTA şi PERIUŢA pentru micuţi

Îngrijirea cavităţii bucale la copii necesită o atenţie sporită. Mulţi părinţi se întreabă de la ce vârstă trebuie să fie spălaţi micuţii pe dinţi şi cum alegem cea mai bună periuţă şi pastă de dinţi pentru copii.

28 mart. 2014, 07:27
De la ce vârstă trebuie să se spele COPIII pe dinţi? Cum alegem PASTA şi PERIUŢA pentru micuţi

Copiii trebuie să se spele, mai exact să fie spălaţi, de la apariţia primului dinte. Chiar şi la sugari trebuie să se facă o curăţare a cavităţii bucale„, a declarat, pentru RomaniaTV.net, Cătălina Cîrlan, medic stomatolog.

Periuţa de dinţi se alege în funcţie de categoria de vârstă. Iată câteva sfaturi atunci când cumpăraţi periuţa pentru copii:

  • periuţa trebuie să fie de dimensiuni mici pentru a facilita mişcările corecte ale periajului
  • perii trebuie să fie moi şi flexibili. Dacă perii sunt duri, micuţul îşi poate răni gingiile
  • alege o periuţă care să aibă capul rotund, pentru că astfel ajunge mai uşor în toate colţurile gurii
  • este de preferat ca mânerul să fie din cauciuc şi moale pentru că facilitează aderenţa mânuţei copilului
  • periuţa trebuie înlocuită la fiecare 3 luni sau chiar mai devreme dacă se deteriorează
  • începând cu vârsta de 6 ani încolo se poate adopta o periuţă normală de dinţi în igiena orală a copiilor
  • periuţa de dinţi trebuie spălată bine după fiecare folosire şi nu este obligatoriu să fie umezită atunci când se pune pasta de dinţi pe ea
  • învaţă copilul că nu trebuie să îşi împrumute periuţa de dinţi cu nimeni, nici măcar cu frăţiorul lui, scrie copilul.ro.

Citeşte şi Cum îţi alegi pasta de dinţi şi de ce trebuie făcut detartrajul. Vezi soluţii de albire a dinţilor

Potrivit medicului stomatolog, periuţa electrică poate fi folosită şi de copii, în special de cei care nu prea se spală pe dinţi, pentru a deveni periajul cât mai plăcut.

În ceea ce priveşte pasta de dinţi, există anumite tipuri speciale pentru copii. Medicii recomandă însă o atenţie sporită în privinţa folosirii pastei de dinţi la copii, deoarece micuţii o pot înghiţi. Tocmai de aceea, nu este indicat ca aceştia să se spele cu pastă de dinţi pentru adulţi (care conţine o cantitate prea mare de fluor sau calciu).

Copiii trebuie să înveţe că periajul se face după fiecare masă principală (de trei ori pe zi), că durata periajului este de 3-5 minute, că există o anumită tehnică de periaj şi că trebuie să mergem regulat la stomatolog„, a precizat medicul Cătălina Cîrlan.

Citeşte şi Ne schimbăm periuţa de dinţi după ce am fost răciţi? Află ce spun specialiştii