Debitul Dunării este în creştere, risc de INUNDAŢII pe râurile din zonele de deal şi de munte

Debitul fluviului Dunărea va crește în următoarele zile până la valoarea de 3.200 mc/s, însă va fi cu 600 mc/s sub media multianuală a lunii septembrie, iar pe râurile din zonele de deal și munte din majoritatea regiunilor sunt prognozate creșteri de debite, cu risc de inundații, din cauza precipitațiilor sub formă de aversă și cu caracter torențial anunțate de meteorologi, reiese din prognoza de specialitate, publicată de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA).

03 sept. 2017, 08:34
Debitul Dunării este în creştere, risc de INUNDAŢII pe râurile din zonele de deal şi de munte

Până pe 9 septembrie, în aval de Porțile de Fier debitele vor fi în general în scădere, exceptând a doua parte a intervalului, când pe sectorul Gruia — Giurgiu vor fi în creștere.

La nivel general, debitul Dunării la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi staționar în următoarele trei zile, apoi în creștere până la valoarea de 3.200 mc/s, situându-se sub media multianuală a lunii septembrie (3.800 mc/s).

În ultimele 24 de ore, la intrarea în țară, debitul Dunării a fost în scădere, având valoarea de 2.700 mc/s. Hidrologii au înregistrat debite în scădere în aval de Porțile de Fier, respectiv la Gruia și pe sectorul Bechet — Călărași, în creștere la Calafat și pe sectorul Hârșova — Tulcea și staționare la Cernavodă.

În ceea ce privește prognoza pe râuri, valabilă pentru perioada 3-9 septembrie, INHGA precizează că în prima parte a intervalului debitele medii zilnice vor fi în general în creștere, începând treptat din vestul țării.

„Sunt posibile scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și creșteri rapide de niveluri și debite cu posibilitatea atingerii și depășirii Cotelor de Apărare pe unele râuri din zonele de deal și munte din majoritatea regiunilor datorită precipitațiilor prognozate sub formă de aversă și cu caracter torențial”, precizează hidrologii.

În partea a doua a intervalului debitele medii zilnice vor fi în general în scădere, exceptând cursurile mijlocii și inferioare ale râurilor mari unde vor fi în creștere prin propagare. De asemenea, sunt posibile creșteri izolate de niveluri și debite din cauza precipitațiilor slabe prognozate.

O informare meteorologică de instabilitate atmosferică și ploi însemnate cantitativ a intrat în vigoare sâmbătă, la ora 18:00, valabilă în majoritatea regiunilor țării, până luni la aceeași oră, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

Astfel, în intervalul menționat, instabilitatea atmosferică se va accentua treptat în majoritatea zonelor, începând din vest. Vor fi descărcări electrice frecvente, ploi torențiale, pe arii restrânse grindină și intensificări ale vântului ce pot lua aspect de vijelie. În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși local 20 l/mp și izolat 30-40 l/mp.

Astfel de fenomene se vor semnala la început în jumătatea de vest a țării, iar din după-amiaza zilei de duminică, 3 septembrie în special în sud, centru și nord-est. Pe parcursul zilei de luni, 4 septembrie, va ploua mai ales în jumătatea de nord a teritoriului.