Decizia instanţei privind candidatura lui Mircea Diaconu, amânată pentru sâmbătă

Tribunalul Bucureşti a decis, vineri seara, să amâne decizia privind contestaţia depusă de către Mircea Diaconu faţă de hotărârea Biroului Electoral Central de a-i invalida candidatura ca independent la alegerile europarlamentare din 25 mai. Instanţa se va pronunţa sâmbătă, la ora 16.

04 apr. 2014, 19:28
Decizia instanţei privind candidatura lui Mircea Diaconu, amânată pentru sâmbătă

Mircea Diaconu a depus la Tribunalul Bucureşti o contestaţie împotriva deciziei Biroului Electoral Central (BEC) prin care i-a fost respinsă candidatura la alegerile pentru Parlamentul European, instanţa stabilind pentru vineri judecarea acestei contestaţii, transmite Agerpres.

Hotărârea BEC a fost luată miercuri şi s-a întemeiat pe o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din 2012, prin care Mircea Diaconu a fost declarat în stare de incompatibilitate, având interdicţia de a mai ocupa o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani.

Pe 26 martie, Agenţia Naţională de Integritate a informat BEC că Mircea Diaconu nu îndeplineşte condiţiile legale pentru validarea candidaturii acestuia pentru Parlamentul European.

‘Mircea Diaconu se află sub interdicţia expresă prevăzută de lege pentru a ocupa o funcţie eligibilă, cum este funcţia de europarlamentar, mandatul de senator al acestuia fiind tot o funcţie eligibilă, încetând de drept prin efectul unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile prin care s-a stabilit starea de incompatibilitate. Or, în cazul de faţă, Mircea Diaconu a fost declarat ca fiind incompatibil, printr-un act administrativ menţinut prin hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, aspect care face ca acesta să intre sub incidenţa dispoziţiilor art. 14 alin (1) lit. c) din Legea nr. 33/2007 şi pe cale de consecinţă acesta nu îndeplineşte o condiţie de fond pentru a putea candida la alegerile pentru Parlamentul European’, susţine ANI.

În opinia ANI, o eventuală decizie de validare a candidaturii lui Mircea Diaconu ar fi de natură să încalce principiile supremaţiei interesului public şi integrităţii în exercitarea funcţiei publice.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat pe 18 martie că Diaconu a fost scos din lista partidului pentru europarlamentare după ce liberalii au luat act de comunicatul ANI şi sentinţa ÎCCJ referitoare la incompatibilitatea acestuia.

A doua zi Mircea Diaconu a demisionat din partid şi a declarat că intenţionează să candideze ca independent la alegerile pentru Parlamentul European. El şi-a depus candidatura la europarlamentare pe 26 martie în calitate de independent. Diaconu a menţionat că a strâns peste 125.000 de semnături de susţinere a candidaturii sale.