Decizie a Justiţiei: Laszlo Tokeş a rămas fără Ordinul Steaua României

Laszlo Tokeş a fost deposedat de Ordinul Naţional "Steaua României", informează Antena 3.  

RomaniaTV.net
20 iun. 2014, 14:56
Decizie a Justiţiei: Laszlo Tokeş a rămas fără Ordinul Steaua României

Laszlo Tokeş a rămas fără Ordinul Steaua României, în urma unei decizii a justiţiei, dar care nu este definitivă.

La începutul acestui an, Laszlo Tokes a atacat în instanţă, la Curtea de Apel Bucureşti, hotărârea Consiliului de Onoare al Ordinului „Steaua României”, de retragere a distincţiei care i-a fost acordată acestuia în 2009.

Consiliul de Onoare pentru Ordinul Național „Steaua României” a decis retragerea distincției acordate europarlamentarului Laszlo Tokes după ce a constatat, în cursul deliberărilor, o serie de aspecte temeinice, relevante, substanțiale și convingătoare care i-a dus la concluzia că Tokes a săvârșit, prin declarațiile sale repetate, faptele dezonorante care aduc grave prejudicii morale cavalerilor Ordinul Național „Steaua României”, se arată în motivarea publicată de Consiliul de Onoare.

Europarlamentarul Laszlo Tokes a catalogat, în ședința în care se discuta retragerea ordinului „Steaua României”, Consiliul de Onoare pentru Ordinul Național „Steaua României” drept o „comisie pesedistă” și a insistat ca la ședință să participe avocatul său, în dezacord cu actele normative care reglementează activitatea consiliilor de onoare, potrivit motivării.

Consiliul de Onoare al Ordinului Național „Steaua României” a decis pe 20 noiembrie 2013, cu cinci voturi pentru și o abținere, retragerea distincției acordate europarlamentarului Laszlo Tokes.

La sfârșitul lunii august 2013, vicepreședintele PSD Corina Crețu, care deține Ordinul Național „Steaua României”, a solicitat în mod public retragerea decorației lui Laszlo Tokes, printr-o scrisoare transmisă Consiliului de Onoare al Ordinului. Solicitarea a fost făcută ca urmare a unor declarații făcute de Tokes în luna iulie, la Tabăra de Vară de la Băile Tușnad.

În decembrie 2009, președintele Traian Băsescu l-a decorat cu Ordinul Național ”Steaua României” în grad de Cavaler pe Laszlo Tokes. Potrivit decretului semnat de șeful statului la acea dată, conferirea decorației s-a făcut ”cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la Revoluția din Decembrie, în semn de înaltă apreciere a curajului și a demnității de care a dat dovadă.