Decizie de ultimă oră: Statul să asigure finanţare şi pentru învăţământul particular preuniversitar

Senatorii au decis, miercuri, ca statul să asigure, din anul şcolar 2015-2016, finanţarea de bază şi pentru învăţământul particular preuniversitar, adoptând, în acest sens, un amendament la o ordonanţa de urgenţă care prevede, printre altele, şi modificări la Legea Educaţiei.

04 mart. 2015, 19:32
Decizie de ultimă oră: Statul să asigure finanţare şi pentru învăţământul particular preuniversitar

Începând cu anul şcolar 2015-2016, statul asigură fără discriminare din punct de vedere al formei de organizare a învăţământului – de stat, particular sau confesional, pe fiecare nivel de structurare a învăţământului preuniversitar, finanţarea de bază reglementată de art. 9 alin. (2) şi art. 101 alin. (2) din Legea educaţiei naţionale 1/2011„, prevede amendamentul propus plenului de senatorul PSD Ovidiu Donţu, potrivit Mediafax.

Iniţiatorul modificării, Ovidiu Donţu, a argumentat, în raport, necesitatea adoptării ei, subliniind că este normal ca pentru elevii care sunt cuprinşi în sistemul de învăţamânt prin frecventarea cursurilor la şcoli sau licee particulare acreditate, statul să suporte o parte din cheltuielile de şcolarizare a acestora, cheltuieli care s-ar fi făcut oricum dacă aceştia ar fi fost prezenţi în sistemul de învăţământ de stat. „Obligaţia de şcolarizare a tinerilor pentru cei 11 ani de şcoală aparţine statului, iar faptul că aceştia optează pentru un sistem privat de învăţământ nu este suficient pentru a decădea din calitatea de titulari ai dreptului la învăţătură, stipulat de Constituţia României„, a susţinut senatorul.

Proiectul urmează să fie dezbătut de Camera Deputaţilor, care este for decizional.