Decizie neaşteptată a Ankarei. Se încheie luni de incertitudine şi de aşteptare

Guvernul de la Berlin a declarat vineri că eliberarea unui cetăţean german dintr-o închisoare din Turcia reprezintă un "semnal pozitiv" în relaţiile diplomatice dintre cele două ţări, extrem de tensionate în ultimele luni.

22 dec. 2017, 14:56
Decizie neaşteptată a Ankarei. Se încheie luni de incertitudine şi de aşteptare

„Este bine că (David) Britsch se întoarce acasă în Germania”, a declarat ministrul de externe german Sigmar Gabriel într-un comunicat. „Astfel se încheie luni de incertitudine şi de aşteptare”, a adăugat el.

„Într-adevăr, decizii de genul acesta sunt cele care cresc speranţa că putem încerca să reconstruim încrederea pas cu pas şi continua spre o relaxare a relaţiilor bilaterale”, a declarat Maria Abedahr, o purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe german.

David Britsch, în vârstă de 55 de ani, care se afla în pelerinaj la Ierusalim, a fost arestat în aprilie în Antakya, în sud-estul Turciei, fără să ştie acuzaţiile care i se aduc de către autorităţile turce, potrivit cotidianului conservator german Die Welt, citată de Agerpres.

„Sunt foarte fericit să mă întorc acasă”, a declarat Britsch, originar din Schwerin (nord), citat de agenţia dpa. Recent, „şase cetăţeni germani au fost eliberaţi din închisori (turce) sau pot să părăsească Turcia”, a mai spus Sigmar Gabriel.

Un tribunal turc a ordonat luni eliberarea condiţionată a unei jurnaliste şi traducătoare germane, Mesale Tolu, 33 de ani, după opt luni de închisoare. Ea este în prezent judecată pentru activităţi „teroriste”, potrivit Ankarei.

După tentativa de lovitură de stat din Turcia, relaţiile dintre Berlin şi Ankara, două ţări partenere în cadrul NATO, au devenit extrem de tensionate, potrivit Agerpres.

Berlinul condamnă ferm amploarea epurărilor întreprinse în Turcia după puciul eşuat, în cursul cărora peste 50.000 de persoane au fost arestate şi mai mult de 140.000 concediate sau suspendate. La rândul său, Ankara acuză Germania că dă dovadă de indulgenţă faţă de „terorişti”, adăpostind separatişti kurzi şi presupuşi participanţi la puci.