Declaraţie ISTORICĂ: Fidel Castro rupe tăcerea. Schimbare neaşteptată a fostului lider de la Havana

Fostul lider cubanez Fidel Castro, care a predat puterea fratelui său mai mic, Raul, a rupt tăcerea  şi a declarat că este bucuros şi că susţine negocierile privind restabilirea relaţiilor diplomatice între Cuba şi Statele Unite, deşi nu agrează politica Washingtonului.

27 ian. 2015, 10:44

Declaraţiia istorică a fostului lider revoluţionar cubanez Fidel Castro, în vârstă de 88 de ani, cu privire la restabilirea, după mai bine de o jumătate de secol, a relaţiilor diplomatice ale Cubei cu SUA, are un ton împăciuitor, în ciuda neîncrederii sale declarate în politica americană.

„Nu cred în politica Statelor Unite şi nu am avut convorbiri cu acestea, dar acest lucru nu mă împiedică să accept o soluţionare paşnică a conflictelor”, a afirmat Castro, cu multă diplomaţie, într-o scrisoare trimisă federaţiei studenţilor Universităţii din Havana. Scrisoarea a apărut şi în paginile ziarului Granma, al Partidului Comunist, unde Fidel Castro obişnuieşte să îşi publice articolele sale.

Citeşte şi Negocieri ISTORICE: Pentru prima oară după o jumătate de secol CUBA şi SUA stau la aceeaşi masă

„Întotdeauna am apărat cooperarea şi prietenia cu toate popoarele lumii, inclusiv cu adversarii noştri politici”, a mai scris Castro.

În urmă cu două săptămâni, când apăruseră zvonuri dspre moartea sa, Fidel Castro a trimis o scrisoare celebrului fotbalist Diego Maradona, pentru a spulbera acele zvonuri. Acela a fost primul semn de viaţă al fostului lider de la Havana după aproape trei luni de tăcere. Scrisoarea lui Castro a fost citită şi la televiziunea Telesur, din Venezuela. 

Citeşte şi Gest istoric: Regimul de la Havana a ELIBERAT deţinuţii politici

O boală gravă a forţat pe Fidel Castro să demisioneze din funcţia de şef al statului, cu ani înurmă şi să îi predea puterea fratelui său mai mic, Raul.

SUA şi Cuba au avut convorbiri la nivel înalt săptămâna trecută, la Havana, unde a venit o delegaţie americană la cel mai înalt nivel pentru negocieri privind reluarea relaţiilor diplomatice între cele două ţări.