Klaus Iohannis, la Sofia: „N-a fost nici război, n-a fost nici pace între Palate. Nu stau să asist până când dăm cu oiştea-n gard”

Președintele Klaus Iohannis a taxat din nou, de la Sofia, într-o discuție cu jurnaliștii, atitudinea Guvernului Dăncilă în legătură cu mutarea ambasadei României la Ierusalim. "Noi facem parte cu adevărat din Uniunea Europeană, că reușim să gafăm din când în când este iarăși adevărat", a declarat președintele Iohannis 

RomaniaTV.net
17 mai 2018, 06:40
Klaus Iohannis, la Sofia: „N-a fost nici război, n-a fost nici pace între Palate. Nu stau să asist până când dăm cu oiştea-n gard”

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, joi, că, în chestiunea politicii externe, colaborarea Guvernului cu Preşedinţia „nu este opţională, este obligatorie”. 
„În chestiunea politicii externe, colaborarea nu este opţională, este obligatorie, nu există sau cel puţin nu ar trebui să existe abordări diferite”, a declarat Iohannis la Sofia, unde participă la reuniunea informală a Consiliului European şi la Summitul UE – Balcanii de Vest.

Potrivit şefului statului, România va fi puternică doar dacă va vorbi „pe o singură voce” în chestiunile externe.

Președintele Klaus Iohannis i-a reproșat premierului Viorica Dăncilă că s-a dus în Israel fără a se consulta nici cu președintele, nici cu specialiști.

El a explicat că pe subiectul ambasadei nu intrăm într-o logică de adversitate cu Statele Unite. „Îmi displace profund că sunt persoane în România care încearcă să inducă ideea că trebuie să alegem între SUA și UE”, a menționat președintele.

Klaus Iohannis a spus, pe de altă parte, că nu s-a pus problema ca liderii europeni reuniți miercuri și joi la Sofia să adopte o declarație referitoare la Ierusalim. El a spus că subiectul nu a fost abordat miercuri seara nici măcar în discuțiile particulare.

„O să evaluez această chestiune, dar să mai citească un pic legea și să se informeze de la sursa primară”, a spus președintele răspunzând întrebărilor jurnaliștilor în legătură cu reproșurile făcute de Liviu Dragnea că șeful statului nu se consultă și nu informează Guvernul și Parlamentul după ce participă la reuniuni externe.

„N-a fost nici război, n-a fost nici pace” între Palate, a mai spus președintele. „A veghea nu este o stare pasivă. Nu stau să asist până dăm cu oiştea în gard. Dacă văd că lucrurile merg prost, cred că este obligaţia mea să atrag atenţia, să convoc la discuții. A, că celor de la PSD nu le place să le arate cineva oglinda, atunci să lucreze mai cu spor, mai bine”, a adăugat Klaus Iohannis.

 

Iohannis, despre decizia Autorităţii Palestiniene de a-l rechema pentru consultări pe ambasadorul din România

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, referitor la decizia Autorităţii Palestiniene de a-l rechema pentru consultări pe ambasadorul din România, în urma participării ţării noastre la ceremoniile organizate înaintea mutării ambasadei SUA la Ierusalim, că lucrurile „Se vor rezolva de la sine. Nu trebuie să exagerăm nici unii, nici alţii”.

Întrebat dacă la reuniunea liderilor europeni s-a discutat despre mutarea ambasadelor din Israel la Ierusalim, preşedintele a răspuns: „Această chestiune nu a fost discutată. Nu a fost pe ordinea de zi a întâlnirii informale şi nu au fost nici măcar discuţii în particular pe această tema”

„Vom merge pe linia renegocierii. Se va căuta o soluție, dar toate acestea fără a se face vreo presiune. Vrem să negociem astfel încât toate părțile să fie mulțumite”.

Întrebat despre relația cu Guvernul, președintele a afirmat: „Știți bine că am avut o discuție, am discutat pe aceste teme și concluziile au fost postate în comunicatele scrise”.

Preşedintele a mai spus că la reuniunea informală a Consiliului European nu s-a pus problema adoptării unei noi rezoluţii pe tema ambasadelor din Israel. „Cred că noi avem o rezoluţie care este destul de clară. Cu toţii am regretat că la graniţa cu Fâşia Gaza au fost atâtea victime. Dar despre chestiunea mutării nu s-a discutat aseară”, a adăugat Iohannis.

Klaus Iohannis a afirmat joi, la Sofia, că s-a discutat despre acordul nuclear cu Iranul, precizând că se dorește păstrarea acordului.

„Se dorește păstrarea acordului cu Iranul”, a spus Iohannis, înaintea participării la summit-ul UE-Balcanii de Vest.

 

Preşedintele Klaus Iohannis a participat joi la reuniunea informală a Consiliului European şi la Summitul Uniunea Europeană – Balcanii de Vest, care se vor desfăşura la Sofia.

În cadrul reuniunii, şefii de stat şi de guvern vor dezbate subiecte de interes comun, precum conectivitatea, securitatea şi fenomenul migraţiei.

În prima sesiune, Iohannis va sublinia importanţa proiectelor în domeniul conectivităţii, în infrastructură, energie şi reţelele digitale, întrucât acestea au capacitatea de a creşte convergenţa între Uniunea Europeană şi regiunea Balcanilor de Vest. În acest context, preşedintele României va susţine acordarea unui sprijin sporit strategiilor macro-regionale, cum ar fi proiectele dezvoltate sub egida Strategiei UE pentru regiunea Dunării. 

În cadrul celei de-a doua sesiuni cu tema „Abordarea provocărilor comune”,  preşedintele Klaus Iohannis va evidenţia faptul că, în virtutea proximităţii geografice, Uniunea Europeană şi Balcanii de Vest sunt în relaţie de interdependenţă, fiind importantă, astfel, dezvoltarea, în continuare, a cooperării în vederea asigurării securităţii naţionale şi a stabilităţii regionale.

Preşedintele Româiei va pleda pentru acordarea unei atenţii sporite întăririi statului de drept şi luptei împotriva corupţiei. De asemenea, Iohannis se va pronunţa pentru creşterea investiţiilor în educaţie, ca unul dintre cele mai eficiente mijloace pe termen lung pentru realizarea unui spaţiu comun de securitate, mai arată sursa citată.