Nicolae Păun scapă de arest. Votul deputaţilor nu a întrunit cvorum şi va fi reluat UPDATE

Plenul Camerei Deputaților a aprobat miercuri cererea DNA de reținere în cazul lui Nicolae Păun, dar la votul pentru încuviinţarea arestării nu a mai fost cvorum. Votul pentru arestarea deputatului va fi reluat peste o săptămână.

17 feb. 2016, 13:33
Nicolae Păun scapă de arest. Votul deputaţilor nu a întrunit cvorum şi va fi reluat UPDATE

UPDATE 18.37 Votul pe cererea DNA privind arestarea preventivă a deputatului Nicolae Păun va fi reluat în ședința plenului de miercurea viitoare, la ora 14.30, a precizat vicepreședintele Camerei, Ludovic Orban. Decizia a fost luată în Biroul Permanent al Camerei, după şedinţa de plen.

UPDATE 16.47 Votul pentru încuviinţarea arestării lui Nicolae Păun s-a încheiat. 

„Au fost prezenţi 178 deputaţi. Cvorumul necesar este de 191 de deputaţi. Deci nici nu este necesar să se procedeze la numărarea voturilor”, s-a anunţat de la tribună.

Situaţia îi pune în încurcătură pe deputaţi. Nicolae Păun poate fi reţinut 24 de ore, dar nu şi arestat, deoarece cererea DNA nu a întrunit cvorum la votul în Camera Deputaţilor.

Toate celelalte trei voturi dinainte, pentru reţinerea şi arestarea lui Mădălin Voicu şi pentru reţinerea lui Nicolae Păun, au avut cvorum. Între votul pentru reţinerea lui Nicolae Păun (226 de deputaţi prezenţi) şi votul pentru arestarea lui Nicolae Păun (178 de deputaţi prezenţi), mai mulţi aleşi au părăsit sala, pierzîndu-se astfel cvorumul necesar de 191 de deputaţi.

UPDATE 16.17 A început votul pentru încuviinţarea arestării lui Nicolae Păun.

UPDATE 16.12 Cerera de reţinere a lui Nicolae Păun a fost aprobată.

Au fost 128 de voturi pentru, 78 împotrivă şi 20 de voturi anulate. 

Votul este secret cu bile.


Deputaţii au decis, miercuri, prin vot, că Mădălin Voicu nu poate fi reţinut sau arestat, respingând cererile DNA în cazul său. Astfel, 158 de deputaţi au votat împotriva cererii DNA de arestare a sa, în timp ce 103 au votat pentru arestare. Anterior, Mădălin Voicu a luat cuvântul în faţa colegilor săi deputaţi miercuri, în cadrul dezbaterii privind solicitările DNA de reținere și arestare preventivă în cazul deputatului şi a colegului său Nicolae Păun. Cu această ocazie, Mădălin Voicu le-a cerut colegilor săi deputaţi să nu încuviinţeze cererea DNA de arestare a sa, argumentând că este nevinovat.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a avizat, luni, favorabil solicitarea DNA de reţinere şi arestare a deputatului Nicolae Păun, acuzat de trafic de influenţă, fals în declaraţii, deturnare de fonduri şi spălare de bani în acelaşi dosar în care este cercetat şi Mădălin Voicu.

Păun nu a fost prezent la şedinţa Comisiei pentru a-şi susţine punctul de vedere, el evitând să dea declaraţii presei încă de la anunţul DNA privind dosarul său.

Deputaţii din Comisie au avizat favorabil şi reţinerea şi arestarea deputatului PSD Mădălin Voicu, cercetat în acelaşi dosar.

Citeşte şi: Deputaţii au respins cererile DNA de reţinere şi arestare a lui Mădălin Voicu. Parlamentarul nu poate fi arestat

DNA a cerut în urmă cu o săptămână încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a deputaţilor Mădălin Voicu şi Nicolae Păun, pentru trafic de influenţă, fals în declaraţii, deturnare de fonduri, spălare de bani.

Deputatul Nicolae Păun, care este şi preşedinte al Asociaţiei Partida Romilor Pro Europa este acuzat de ” folosire sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene, deturnare de fonduri, spălare a banilor, cumpărare de influenţă, influenţare a declaraţiilor, toate în formă continuată”.