Deputaţii au decis: În cazul plăţii integrale a prejudiciului la evaziune fiscală, se dispune renunţarea la urmărirea penală

Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, un proiect care modifică legea pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, în sensul că pentru toţi inculpaţii care au săvârşit împreună o faptă de evaziune fiscală se dispune o singură dată renunţarea la urmărirea penală dacă unul sau o parte dintre ei acoperă integral prejudiciul produs, majorat cu 20%.

RomaniaTV.net
19 dec. 2018, 11:17
Deputaţii au decis: În cazul plăţii integrale a prejudiciului la evaziune fiscală, se dispune renunţarea la urmărirea penală

„În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală dacă, în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, până la primul termen de judecată, inculpatul va acoperi integral prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, se va dispune, o singură dată, renunţarea la urmărirea penală”, prevede proiectul.

Aceste prevederi se aplică tuturor inculpaţilor care au săvârşit împreună una dintre aceste fapte, indiferent dacă plata prejudiciului a fost efectuată doar de către unul sau de către o parte dintre aceştia, mai prevede textul adoptat.

De asemenea, dacă este stabilită prin hotărâre judecătorească obligaţia inculpatului de a acoperi în termen de un an prejudiciul produs, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, instanţa poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. În situaţia în care condamnatul nu acoperă suma la termenul stabilit, suspendarea pedepsei sub supraveghere se va transforma în pedeapsă cu închisoare sub supraveghere.

În cazul în care mărimea evaziunii fiscale justifică o astfel de măsură, instanţa poate dispune acoperirea sumelor într-un interval de 1-3 ani. Camera Deputaţilor este for decizional cu acest proiect.