Deputaţii au ţinut un moment de reculegere în memoria Revoluţiei din ’89. Care e ironia soartei pentru UDMR

Deputaţii au ţinut, marţi, un moment de reculegere în memoria eroilor Revoluţiei din 1989 şi au vorbit despre evenimentele din acel an, potrivit Mediafax. De asemenea, ei au discutat şi despre dosarele Securităţii şi despre retragerea Ordinului Naţional "Steaua României" acordat lui Laszlo Tokes.

17 dec. 2013, 15:03
Deputaţii au ţinut un moment de reculegere în memoria Revoluţiei din ’89. Care e ironia soartei pentru UDMR

Deputatul Niculae Mircovici a propus un moment de reculegere în memoria „morţilor Timişoarei şi ai Revoluţiei Române”, iar Gheorghe Firczac a spus că regretă că în acest an nu s-a mai organizat o şedinţă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului dedicată Revoluţiei din 1989 şi „comemorării eroilor martiri”.

Costică Canacheu (PDL) a criticat faptul că abia în 2005 au fost predate Arhivele Securităţii, în timp ce Laszlo Borbely (UDMR) a arătat că „ironia soartei” este că în aceste zile se decide dacă se retrage un Ordin acordat lui Laszlo Tokes, de la care a pornit Revoluţia din 1989.

„Este ironia soartei că chiar în zilele acestea se decide dacă se retrage un Ordin dat unui om, care putem fi de acord cu părerile lui sau nu, dar de la care a pornit Revoluţia din 1989, e vorba de pastorul Laszlo Tokes”, a precizat Borbely.

Senatorii s-au întrunit, marţi dimineaţă, într-o şedinţă solemnă dedicată Revoluţiei din 1989, care a început cu intonarea imnului naţional şi un moment de reculegere în memoria martirilor Revoluţiei.

Foaierul Senatului găzduieşte, de luni, o expoziţie de fotografie a fotoreporterului Paul Agarici, intitulată „Libertatea a trecut şi prin România în 1989”, dedicată împlinirii a 24 de ani de la Revoluţie.

Expoziţia cuprinde 200 de fotografii alb-negru cu imagini din timpul Revoluţiei: protestele din stradă din decembrie 1989, controale făcute de civili înarmaţi, demonstranţi cu pancarte, camioane încărcate cu protestatari, marşul revoluţionarilor către ocuparea Radiodifuziunii Române, revoluţionari alături de militari, imagini din spitale, cu victime însângerate şi bandajate ale Revoluţiei, şi cu civili punând lumânări în memoria celor morţi, dar şi imagini impresionate cu cadavre.

VEZI SI:

Zi de doliu în Timişoara în memoria celor 66 de martiri ai Revoluţiei din Decembrie 1989