SCRISOARE către Iohannis legată de deputatul care a rupt harta României Mari. Ce i se solicită

Deputatul liberal moldovean Alina Zotea i-a trimis, vineri, o scrisoare preşedintelui României, Klaus Iohannis, în care cere ca deputatul PSRM Vlad Bătrîncea să fie declarat persona non-grata şi să îi fie interzis accesul pe teritoriul României pentru gestul acestuia de joi, când a rupt harta României Mari în Parlamentul de la Chişinău.

11 dec. 2015, 12:05
SCRISOARE către Iohannis legată de deputatul care a rupt harta României Mari. Ce i se solicită

Deputatul socialist din Republica Moldova Vlad Bătrîncea a rupt în plenul Parlamentului de la Chişinău o hartă a „României Mari”, protestând faţă de o iniţiativă a Ministerului moldovean al Educaţiei. Socialiştii au contestat astfel un ordin semnat de ministrul Educaţiei, Corina Fusu, privind distribuirea în şcoli a unei hărţi a „Regatului României din anul 1930”, recomandată ca material didactic pentru disciplina „Istoria românilor şi universală”. O asociaţie s-a oferit să ofere Ministerului Educaţiei hărţi pentru această materie de studiu.

Gestul parlamentarului aduce o ofensă gravă românilor de pe ambele maluri ale Prutului, sfidând orice regulă de conduită. Astfel de acţiuni ruşinoase denigrează imaginea statului şi a cetăţenilor săi, fapte care trebuie sancţionate dur. În acest sens, vă adresez solicitarea, stimate domnule Preşedinte, de a dispune declararea domnului Vlad Bătrîncea drept persona non-grata în România şi, implicit, de a interzice accesul acestuia pe teritoriul României„, scrie deputatul liberal de la Chişinău.

Joi, gestul deputatului de opoziţie Vlad Bătrâncea a generat un scandal între liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, deputaţi socialişti şi comunişti, inclusiv Vladimir Voronin, liderul PCRM.

Igor Dodon, liderul Partidului Socialiştilor, a condamnat dur promovarea ideilor unioniste, cerând Bucureştiului să respecte independenţa Republicii Moldova. „Ce sunt prostiile astea? Nu mai spun că vă bateţi joc de copiii noştri cu bacalaureatul şi aşa mai departe, cu ceea ce se întâmplă în şcolile noastre. Cu ce ocazie se vine cu astfel de iniţiative în toate şcolile?!”, a comentat Dodon.

„Acest lucru se numeşte promovarea deschisă a unionismului. Eu vreau să spun că noi lucru acesta nu îl vom permite. Nu vă jucaţi cu focul! (…) Acest lucru nu va fi permis. Noi suntem stat independent Republica Moldova. Mesaj către românii de peste Prut: noi suntem prieteni, suntem vecini, vă stimăm, sunteţi stat independent; stimaţi-ne şi voi pe noi, ca stat independent, suveran, Republica Moldova”, a insistat Dodon.