Octavian Popa, audiat în dosarul lui Bogdan Olteanu: Trebuie să fii prost ca să iei bani de la Vîntu UPDATE

Deputatul Octavian Popa, vicepreședinte al Comisiei comune permanente a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI, a fost audiat, miercuri, la DNA, în dosarul de corupţie al fostului viceguvernator al BNR Bogdan Olteanu.

07 sept. 2016, 09:34
Octavian Popa, audiat în dosarul lui Bogdan Olteanu: Trebuie să fii prost ca să iei bani de la Vîntu UPDATE

UPDATE Octavian Popa a declarat, miercuri, după ce a fost audiat la DNA, că dacă ar fi fost în locul omului de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu nu ar fi dat nici 100.000 de euro pentru numirea lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei.

Am dat o declaraţie în calitate de martor în dosarul lui Bogdan Olteanu, în dubla mea calitate de la acel moment, de preşedinte al PNL filiala Tulcea şi de, până la un anumit moment, comisar general al Gărzii Naţionale de Mediu. Au dorit să ştie detalii procurorii. Nu pot să va spun ce am declarat despre numirea domnului Mihaiu. Le-am spus tot ce ştiam şi sper să le fie de folos. Nu m-au întrebat despre acea presupusă sumă de bani pentru că nu aveam eu de unde să ştiu despre asta. Cred că au vrut să se lămurească despre numire, despre motivaţia unor numiri„, a spus Octavian Popa.

Deputatul a adăugat că nu vede ce probleme ar fi putut rezolva Liviu Mihaiu din funcţia de guvernator al Deltei, precizând că, dacă ar fi fost în locul lui Sorin Ovidiu Vîntu, el nu ar fi dat nici măcar 100.000 de euro pentru o astfel de numire.

Eu nu pot vedea lucrurile în niciun fel. Eu asemenea lucruri am aflat din presă. Nu am auzit niciodată înainte de acest scandal despre aşa ceva. Asta vă spun sigur. Eu am fost numit şi pe o funcţie mai înaltă decât cea de guvernator, aceea are grad de subsecretar de stat, eu am fost secretar, şi nu am dat niciun leu. Nu aveam nici de unde. Nu cred ca Tăriceanu să fi luat chiar şi un leu şi nu cred pentru că ar fi fost un gest total neinspirat să iei bani de la domnul Vîntu. Eu nu am fost întrebat aşa ceva pentru că declaraţia mea nu ar fi fost relevantă. Eu trebuie să vă spun că suma mi se pare aberantă. Eu, dacă aş fi fost în locul lui Vîntu, nu cred că aş fi dat nici măcar 100.000 de euro. Nu văd de ce aş fi dat banii ăştia. Nu văd ce probleme ar fi putut să rezolve Liviu Mihaiu„, a spus Popa.

Fostul comisar general al Gărzii de Mediu a mai arătat că, deşi Vîntu ar fi avut interese în Deltă, interese ce ar fi urmat să fie asigurate de Liviu Mihaiu, organismul superior care aviza autorizaţiile ar fi fost Garda de Mediu.

Nu l-am cunoscut niciodată pe Vîntu. Au existat nişte zvonuri, dar eu, personal, nu l-am întâlnit niciodată pe domnul Vîntu„, a mai spus Octavian Popa.

Înainte de a se întâlni cu procurorii, Popa a declarat că numirea lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei a fost generată de activitatea sa de ONG-ist pe probleme de mediu şi că „trebuie să fii prost să iei bani de la domnul Vîntu”, având în vedere legăturile omului de afaceri cu diverse persoane.

Domnul Vîntu, erau de notorietate legăturile domniei sale. Trebuie să fii neinspirat, dacă nu prost, ca să iei bani de la domnul Vîntu. Eu la acea perioadă am fost comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu, poate de asta am fost chemat. Liviu Mihaiu îşi crease o notorietate, poate adevărată, poate mai puţin, dar o notorietate de activist pe probleme de mediu. Era un apropiat al unor oameni influenţi, nu este vorba doar de domnul Vîntu. A participat cu domnul prim ministru Călin Popescu Tăriceanu la o acţiune în judeţul Tulcea, care după aia s-a defăşurat în zona Murghiol şi în zona Retea. Era implicat şi avea o imagine bună pe lângă guvernul Tăriceanu. Eu cred că numirea domniei sale a fost datorită acestui fapt. Domnul Tăriceanu, ca orice Guvern, îşi dorea o creştere de imagine, şi a considerat oportună numirea unei persoane care provine din societatea civilă, că tot e la modă acum. Eu nu eram o persoană foarte apropiată nici de domnul prim-ministru şi nici de Bogdan Olteanu„, a declarat deputatul Octavian Popa.

Şi deputatul Dan Motreanu a fost audiat la DNA. Acesta a fost citat în dosarul fostului viceguvernator BNR, Bogdan Olteanu.