Deputatul Remus Cernea şi-ar putea pierde mandatul de parlamentar

Deputatul Remus Cernea şi-ar putea pierde mandatul de parlamentar. Motivul? Agenţia Naţională de Integritate a constatat că deputatul Remus Cernea a fost în incompatibilitate, întrucât a deţinut simultan şi funcţia de administrator al unei firme.

17 oct. 2013, 10:08
Deputatul Remus Cernea şi-ar putea pierde mandatul de parlamentar

ANI a stabilit că Remus Cernea s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 20 decembrie 2012- 20 septembrie 2013, întrucât a deţinut simultan calitatea de deputat şi funcţia de administrator al SC Sed Nove SRL.

Potrivit unui comunicat al ANI, Remus Cernea a încălcat dispoziţiile art. 82, alin. (1), lit. a) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „Calitatea de deputat este incompatibilă cu funcţia de administrator la societăţile comerciale”.

ANI susţine că Remus Cernea a fost informat despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii, acesta depunând la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare.

Potrivit prevederilor legale, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat încălcarea obligaţiilor legale privind starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective. Persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului.

Remus Cernea a fost ales deputat pe listele USL, el reprezentând formaţiunea Verzii – Partidul Verde. Până în mai 2013, el a făcut parte din Grupul parlamentar al PSD, iar după această dată este deputat neafiliat.

Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, SC Sed Nove SRL are sediul pe str. Radovanu, nr. 12, din sectorul 2 al Capitalei, având ca obiect de activitate ‘reproducerea înregistrărilor video’ şi are ca asociaţi pe Angelo Adrian Miu şi Remus Cernea, fiecare cu 50% din acţiuni.

VEZI SI: Cum ne fac aleşii să râdem la şedinţele de plen. Cele mai caraghioase declaraţii politice