DESCOPERIRE arheologică IMPORTANTĂ în Piatra Neamţ

Un pandantiv de piatră, vechi de aproximativ 20.000 de ani, a fost descoperit de arheologi dâmboviţeni în situl Poiana Cireşului-Piatra Neamţ, se arată într-un comunicat de presă al Complexului Muzeal Curtea Domnească Târgovişte, remis joi.

14 aug. 2014, 14:29
DESCOPERIRE arheologică IMPORTANTĂ în Piatra Neamţ

Obiectul este al doilea pandantiv cu o astfel de vechime descoperit în situl Poiana Cireşului. Un altul, tot din piatră, a fost găsit anul trecut şi este expus la Muzeul Evoluţiei Omului din Târgovişte, scrie Agerpres.

„În data de 13.08.2014, în situl Poiana Cireşului-Piatra Neamţ a fost descoperit un nou pandantiv din piatră, în partea superioară a nivelului Gravetian I, vechi de circa 19.000 – 20.000 de ani. Pandantivul este realizat dintr-o rocă silicioasă, care, din cauza condiţiilor din deposit, a devenit uşor friabilă. Acest lucru a afectat destul de mult detaliile iniţiale ale pandantivului, partea superioară a orificiului de suspendare fiind chiar distrusă”, se arată în comunicatul Complexului Muzeal Curtea Domnească Târgovişte.

Citeşte şi Descoperire arheologică importantă: Ruinele unui oraş din epoca greco-romană, găsite în mâlul unui râu

Conform sursei citate, acest obiect de podoabă se ridică la valoarea artistică a celui descoperit anul trecut, în acelaşi nivel al sitului. Pandantivul descoperit anul trecut îşi schimbă culoarea când e umezit, devine verde deschis, este bogat ornamentat, pe circumferinţă având 23 de incizii.

„Este, totuşi, foarte important, pentru că este al patrulea pandantiv din piatră de circa 20.000 de ani vechime descoperit în România”, se mai spune în comunicatul Complexului Muzeal Curtea Domnească Târgovişte.

Cercetările de la Poiana Cireşului se desfăşoară sub egida Complexului Naţional Muzeal Curtea Domnească Târgovişte, prin responsabil de şantier Elena-Cristina Niţu şi directorul instituţiei, Ovidiu Cîrstina, cu participarea studenţilor Universităţii Valahia din Târgovişte sub coordonarea prof. univ. dr. Marin Cârciumaru, a Complexului Judeţean Muzeal Neamţ şi cu sprijinul financiar al Asociaţiei Geto-Dacii.

Citeşte şi Descoperire ARHEOLOGICĂ IMPORTANTĂ, veche de 1.600 de ani: I-a aparţinut lui PERICLE FOTO