Deşi nu au urechi, crabii aud

Crabii pot percepe anumite sunete emise de prădători, deşi nu au urechi pe carapace, relevă unui studiu realizat de biologi americani şi publicat în revista britanica Proceedings of the Royal Society.

18 iun. 2014, 10:33
Deşi nu au urechi, crabii aud

Pentru a fi sigură, echipa condusă de Randall Hughes, biolog marin la Northeastern University (SUA), a plasat un electrod sub carapacea crabului, în apropierea statocistului, organ auditiv al nevertebratelor, care le coordonează senzaţia de echilibru, pentru a măsura activitatea neuronală în funcţie de diferite frecvenţe sonore, potrivit Agerpres.

Patru masculi şi patru femele din specia de crabi Panopeus de pe un banc de stridii din Golful Mexic au fost incluşi în acest test. Cercetătorii au plasat crabi în acvarii marine, în care se aflau şi micile scoici cu care aceştia se hrănesc, şi au distribuit în apă sunete de la trei specii de peşti aparţinând prădătorilor naturali ai crabilor.

Pentru sunetele emise de două dintre animalele de pradă s-a constatat o scădere semnificativă a alimentaţiei la crabi, aşa cum ar putea face şi în natură, ascunzându-se pentru a evita să fie mâncaţi.

Ceea ce studiul nu poate explica este de ce sunetele emise de cea de a treia specie de prădători nu au provocat nici o schimbare semnificativă în comportamentul crabilor. Aceeaşi situaţie şi în cazul „crevetelui pistol”, un crustaceu foarte zgomotos care nu constituie o ameninţare pentru crabi.

Pentru cercetători, experimentul a dovedit că aceşti crabi „pot detecta sunete” şi îşi modifică comportamentul în funcţie de stimulii acustici pe care îi primesc.