Despăgubire uriaşă acordată de ANRP unei firme deţinute de către belgieni

Instanţa a decis că statul român, prin Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, trebuie să plătească 84.000.000 lei ca despăgubire unor oameni de afaceri belgieni care au preluat o firmă românească înfiinţată pe vremea comunismului, informează România TV.

18 iul. 2013, 07:27
Despăgubire uriaşă acordată de ANRP unei firme deţinute de către belgieni

Firma condusă de belgieni a preluat o companie care, în comunism, era de stat şi deţinea mai multe hectare de teren. Respectiva firmă a fost înfiinţată în 1979, dar a fost deposedată de o parte din terenurile din patrimoniul său.

În 1999, belgienii au preluat firma şi au iniţiat demersurile pentru recuperarea contravalorii respectivelor terenuri.

Însă aceasta nu este cea mai mare despăgubire pe care trebuie să o plătească ANRP. Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprie­tăţilor trebuie să îi dea unui nepot al lui Gigi Becali suma de 300 de milioane de lei pentru un teren pe care l-ar fi deţinut în Voluntari.

Potrivit surselor România TV, banii vor fi plătiţi către unul dintre nepoţii lui Gigi Becali. Acesta a dat statul român în judecată în anul 2010, pentru a obţine retrocedarea a 21 de hectare în localitatea Voluntari, iar anul trecut, în 2012, reclamantul a obţinut o hotărâre definitivă în acest caz.

Suma va fi plătită de stat, în tranşe egale, în următorii cinci ani, cu începere de la data de 1 ianuarie 2014.

George Băeşu, preşedintele ANRP, a declarat, la România TV, că „această decizie luată în prima fază de Curtea de Apel Bucureşti a fost recurată, numai că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat în sensul păstrării soluţiei date de Curtea de Apel. Astfel, noi, Comisia Naţională pentru Compensarea Imobilelor am fost obligaţi să emitem titlul de despăgubire (…) Dubiile mele sunt exact ca ale oricărui om care ar compara suma acordată de instanţă cu grila notarială şi cu valoarea reală a terenurilor din zona respectivă”.