Despăgubiri-record pentru patru victime ale pedofiliei

Dioceza Brooklyn, un cartier new-yorkez, a acceptat să despăgubească patru băieţi agresaţi sexual în perioada 2003-2009 de către un profesor de religie cu suma-record de 27,5 milioane de dolari, în cadrul unui acord amiabil, au anunţat avocaţii victimelor.

19 sept. 2018, 06:04
Despăgubiri-record pentru patru victime ale pedofiliei

Suma de 27,5 milioane de dolari – câte 6,87 milioane de dolari pentru fiecare dintre victime, violate pe când aveau vârste cuprinse între 8 şi 12 ani – constituie ”despăgubirea individuală cea mai mare” acordată vreodată de Biserică, a declarat pentru AFP unul dintre avocaţi, Rubinowitz. ”Suntem fericiţi să vedem în sfârşit Biserica în faţa justiţiei”, a adăugat el.

Contactată, dioceza Brooklyn nu a reacţionat imediat faţă de aceste informaţii. Acordul amiabil pune capăt unei plângeri în civil a celor patru victime care urma să conducă la un proces la începutul lui 2019, a precizat Rubinowitz, informează news.ro.

Plângerea a fost depusă în 2012, după ce profesorul Angelo Serrano, în prezent în vârstă de 67 de ani, a fost arestat în 2009 acuzat că a pipăit un copil, a pledat vinovat în 2011 şi a fost condamnat la 15 ani de închisoare.

Citeşte şi Peste 300 de preoţi din SUA, acuzaţi de pedofilie. Cel puţin 1.000 de copii au căzut victime

Potrivit lui Rubinowitz, dioceza a acceptat să plătească după ce a ”încercat mult timp să se distanţeze de Serrano”, care era angajat de către mica parohie St Lucy-St Patrick, dar nu preot. Un preot de la biserică, vizat de asemenea de plângere, a recunoscut că l-a văzut într-o zi pe Serrano sărutând un copil pe gură, dar nu a tras vreun semnal de alarmă, a declarat alt avocat, Peter Saghir, potrivit news.ro

Potrivit site-ului BishopAccountability.org, care înregistrează procedurile judiciare cu privire la abuzuri sexuale contra Bisericii, precedentul record al unei despăgubiri individuale se ridica la 3,4 milioane de dolari şi a fost plătit unui număr de două victime ale unui preot din regiunea Long Island, în apropiere de New York.